Moja priča

Mozaik za dušu i prijatelje

Stilizovanim spajanjem travnjaka, drveća, cveća, ukrasnih biljaka i kamenih stazica može se napraviti kutak za uživanje u dvorištu.

Slaviša Dinić privrednik iz Niša, nekada i predsednik opštine Pantelej, prema kazivanju komšija je pravi umetnik, Dvorište porodične kuće pretvorio je u oazu vrednu divljenja, a višak slobodnog vremena s početka epidemije iskoristio je da svoj lični park obogati detaljima koje je sam osmislio i napravio.

Vođen željom da uredi prostor u kojem će okupiti svoje prijatelje kada epidemija prođe, stvorio je pravo umetničko delo.

Foto: S.D.

Slaganje raznobojnih komadića kamenja, stakla, keramike, biber crepa, školjki ili drugog sličnog materijala, zahtevalo je određenu dozu strpljenja i vremena, a toga je, kaže, bilo napretek.

Mozaik je nastao u vreme prvog pika epidemije, kad smo imali zabranu kretanja i policijski čas i slobodnog vremena ko nikad do sad. Uz malo dobre volje, cementa, peska, pločica i raznog drugog materijala, uz malo mašte nastao je mozaik. Trebalo je oko mesec dana, ali okolnosti su stvorile dovoljno slobodnog vremena, pa je osim mozaika nastalo mnogo toga”.

Foto: S.D.

Za uređivanje doma, terasa i dvorišta, danas se mozaik sve češće koristi. Možda i zbog toga što je svaki unikat.

Možda sam negde i video nešto slično, pa se ta slika koju pamtim jednostavno projektovala. U stvari, kad krenete da ređate te komadiće raznih materijala i boja onda vam se samo nameće šta bi u kom delu mozaika moglo da nastane. Pa ni umetnici ne znaju šta će nastati od belog platna na štafelaju, ali na kraju izmaštaju nešto lepo. Nisam umetnik, ali znam šta volim”, dodaje Slaviša.

Mozaik i balkonski nameštaj nije jedino što je Slaviša napravio u svom dvorištu.

Foto: S.D.

Stilizovana živa ograda, posebno uređeno zelenilo i cvetni aranžmani koji krase okućnicu i ranije su budili pažnju prolaznika i komšija.

Foto: S.D.

Svako voli da mu je dvorište uređeno, a ja u tome neizmerno uživam. I stalno eksperimentišem, dodajem, sklanjam, premeštam, dorađujem dok ne dođem do konačnog i funkcionalnog. To je dugotrajan proces, traži vremena i strpljenja, ali se na kraju trud isplati”, ističe Slaviša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com