Društvo

Mihailo, dečak sa autizmom, uspešno korača kroz svet umetnosti

Dečak umetnošću leči autizam, naziv je vesti koja je ovih dana osvanula na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U pitanju je Mihailo (17), dečak iz Niša, jedan od najboljih učenika Umetničke škole.

Mihailo je primer da se sve može prevazići uz veliku volju, upornost, ali i obaveznu pomoć i podršku okoline, u ovom slučaju škole i čitavog obrazovnog sistema, navodi se u tekstu koji je objavljen na sajtu.

Mihailo je dečak sa autizmom koji je drugi razred završio sa odličnim uspehom, a od školske 2019/2020 kreće u treći razred.

Foto: privatna arhiva

On je sav svoj talenat prikazao i na školskoj izložbi koja je održana početkom godine povodom Svetog Save, a na kojoj škola, tradicionalno, 27. januara, organizuje izložbu radova svojih đaka. Mihailo je, zaljubljenik u dizajn i mimo školskih obaveza provodi vreme za laptopom gde istražuje čarobni svet animacija, a prvi su njegov talenat za fotografiju, 3D animacije i crtež prepoznali njegovi roditelji.

Mihailo se ovih dana priprema za novu škosku godinu, sa nestrpljem očekuje susret sa drugovima, a prema rečima njegovog oca Srđana Veselinovića zahvaljujući školi i iskustvu koje je stekao u njoj živi sasvim običn adolescentski život.

Foto: privatna arhiva

“Moram da priznam da Mihailo sa velikim nastrpljenjem čeka povratak u školu”, kaže dečakov otac Srđan. “Zadovoljan je radom u školi, odnosom koji prema njemu imaju i njegovi drugovi i profesori, a najvažnije je to da je dosta toga novog, zahvaljujući profesorima koji rade sa njim i naučio. Pokazalo se u njegovom slučaju, a verukem da to važi i za ostalu decu sa autozmom, da je škola za njega svojevrsna terapija. On se u tome što radi u školi pronašao, to ga ispunilo i učinilo srećnim, a škola je, pokazalo se, prava sredina za njega koja ga inspiriše i otvara mu mogućnosti da sve više napreduje u onome što voli”.

Mahailov otac dodaje da su godine provedene u školi promenile Mihaila na bolje.

“Mihailo se tokom dve godine pohađanja Umetničke škole u velikoj meri i osamostalio. Sada sam odlazi u školu i mi mu više nismo potrebni kao asistenti”, dodaje Srđan. “Osim što je postao samosatlniji, drugačije razmišlja i rezonuje. Interesuje se za sve one stvari koji su tipične za interesovanja dečaka njegovih godina. Vreme provodi radići na računaru, ali sada sa slušalicama na glavi kao i veliki broj njegovih vršnjaka. Nedavno smo prisustvovali jednom koncertu i on se divno proveo što, uglavnom, nije tipično za decu sa autizmom”, sa ponosom priča Srđan prezadovoljan činjenicom da je sve to posledica ne samo uticaja porodice na dečakov život već i sredine u kojoj sada provodi dosta vremena sa vršnjacima. Tu su i profesori koji se u potpunosti posvećuju Mihailu i podstiču na svaki način njegov talenat”.

Foto: privatna arhiva

Rad na računaru, fotografije i 3D animacije i dalje su preokupacija sedamnaestogodišnjeg Mihaila u kome je on pronašao sebe. Ima već dosta samostalnih radova čiji broj iz dana u dan raste.

“Njegova i naša ideja za budućnost je da, posle treće i četvrte godine u Umetničkoj školi Mihailo priredi svoju prvu smostalnu izložbu i pokaže šta je sve naučio tokom četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja”, najavljuje Mihailov otac Srđan.

Mihailo voli i sport, posebno fudbal. Navija za FK “Radnički” a njegova odanost ovom klubu je nagrađena na poseban način.
“Fudbaler Radničkog i najbolji strelac Super lige Srbije Nermin Haskić poklonio je svoj dres Mihailu, kao jednom od najvernijih navijača”, objapnjava Mahailov orac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com