Društvo

Torte na „Tortijadi“ zadivile prolaznike, a obradovaće decu sa autizmom, mlade bez roditelja, onkološke bolnice

Poslastičari profesionalci i amateri, domaćice sa juga Srbije i učenici ugostiteljskih škola još jednom su pokazali da imaju veliko srce. Pripremili su i izoložili na 16. „Tortijadi“ u Nišu na desetine torti, medenjaka i drugih sltkih đakonija a sve sa ciljem da ulepšaju novogodišnje praznike deci sa autizmom, deci bez roditelja, štićenicima ustanove „Mara“ i obolelim od najtežih bolesti.

Tema ovogodišnje „Tortijade“ bila je „Novogodišnja čarolija“ tako da će decu i odrasle obradovati torte i slatkiši u obliku Deda Mraza, irvasa, jelki, novogodišnjih paketića…

Foto: B. Lj.

Prema rečima račica Ančice Dimitrijević, predsednice Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša „Tortijada“ ima i takmičarski i humanitarni karakter.

Foto: B. Lj.

„Žiri će oceniti trud i inovativnost izlagača i oni najuspešniji biće nagrađeni peharom i zahvalnicom. Nakon toga ćemo organizovati licitaciju torti i novac koji budemo prikupili na taj način uplatićemo Udruženju roditelja dece sa autlizmom „Dan“. Deo torti i slatkiša koji ne bude prodat na licitaciji, poklonićemo štićenicima ustanove „Mara“, učenicima škole „Carica Jelena“, mladima koji su bez roditeljskog staranja i onkološkim pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju“, istakla je Dimitrijević.

Ona je kazala da će u okviru „Tortijade“ biti organizovana radionica za mlade „Mašta može svašta“ u okviru koje će mališani ukrašavati novogodišnje kolačiće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Učesnici „Tortijade“ i ove godine su se svojski potrudili, tako da im na izloženim tortama i slatkišima mogu da pozavide i najpoznatije poslastičarnice u svetu.

Većina učesnika se pri tom i ne bavi profesionalno izradom torti, već im je to hobi. Ivana Stevanović iz Niša, ekonomista po struci na „Tortijadu“ je donela tortu u obliku Deda Mraza, za čiju pripremu joj je bilo potrebno oko osam sati.

Foto: B. Lj.
Foto: B. Lj.

„Ne volim posao za koji sam se školovala i ne bavim se njime. Uživam u pripremi i dekorisanju hrane.Za mene je to prava čarolija. Prvi put ove godine učestvujem na jednoj ovakvoj manifestaciji i nadam se da ću moći i narednih godina“, kazala je Stevanović.

Mirjana Mladenović, penzionerka iz Vladičinog Hana, tkaođe je prvi put ove godine učestvovala je „Tortijadi“ i to tortom u obliku novogodišnje čizme-kućice.

„Učestvujem u različitim humanitarnim akcijama, ali prvi put na „Tortijadi“. Prošle godine sam dolazila sa prijateljicom čiji je sin učestvovao i veoma mi se dopala ta ideja da tortama obradujemo one kojima je pomoć potrebna. Inače volim da spremam slatkiše, uglavnom to radim zbog svojih unuka“, izjavila je Mladenović.

Foto: B. Lj.

Za pravljenje novogodišnje atmosfere na „Tortijadi“ postarao se i Nišlija Boban Sević koji je za ovu priliku obukao odelo Deda Mraza i novogodšnjim zvonom pozivao prolaznike da pogledaju izložene torte i medenjake. Sević već sedam godina besplatno glumi Deda Mraza na humanitarnim akcijama i manifestacijama koje su u susret Novoj godini organizuju u Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com