Društvo

Niš bi trebalo da dobije bazu podataka osoba sa invaliditetom

Niš bi do kraja godine trebalo da dobije bazu podataka osoba sa invaliditetom, najavila je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović. Niška Udruženja osoba sa autizmom prethodnih dana sugerisala su da je potrebno da grada ali i država ima bazu podataka, kako bi se znalo koliko je osoba sa autizmom.

 

“Mi ćemo do kraja godine upravo napraviti jedan resurs centar u kojem ćemo imati bazu podataka o stepenu ometenosti sve dece na teritoriji Grada Niša. Jako je važno imati podatak koliko je dece sa autizmom, koliko sa daunovim sindromom, koliko sa nekim stepenom invaliditeta, da li je u pitanju telesna invalidnost, metalne smetnje ili kombinovana invalidnost”, rekla je zamenica gradonačelnica prilikom obeležavanja “Plave nedelje”.

Ona je istakla da je jako važno  i da se umreže sve institucije koje rade sa decom, a posebno Dom zdravlja i pedijatrija, kako bi se u bazi odmah videli novi slučajevi dece sa invaliditetom.

“Pedijatrijska služba bi redovno tom novom “resurs centru” slala podatke o prepoznavanju simptoma autizma ili neke druge bolesti”, dodala je Davidović.

Baza podataka će pomoći i da se deca sa invaliditetom na vreme usmeravaju u prave ustanove koje će pomoći da se razvije njihov potencijal i talenat, kako bi se u budućnosti mogli uključiti u normalne tokove života.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. ponovo tekst nema veze sa naslovom!u naslovu pise: Niš bi trebalo da dobije bazu podataka osoba sa invaliditetom, a u tekstu pise da bi grad trebalo da dobije bazu podataka dece sa autizmom, sto su dve totalno razlicite stvari. ako niste strucni pitajte nekog ko jeste za tu oblast a ne samo da pisete senzacionalisticke naslove…

  2. KAKO MI INVALIDI DA DOBIJEMO BANJU KOM JE NAS POTREBNA KAO MENI A NEMOGU DA JE Dobijem, A POJEDINI A POGOTOVO IZ SKUPSTINE DOBIJAJU KADA HOCE I KOJU HOCE. A JA SAM 100%SA 80%NERAVA KOJIH NEMAM I TO SAM DOBIO POSTENIM RADOM NA POSO I KOME DA SE ZALIM DA BI DOBIO BANJU MNOGO MI JE POTREBNA. AKO HOCE NEKA ME POZ. NEKO NA TEL. 0691606494 SASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com