Sport

Međunarodni Go turnir “NIŠOPEN 2018” dovodi vrhunske takmičare u Niš

Ove nedelje Niš će biti domaćin dva velika međunarodna takmičenja u gou, u saradnji sa Evropskom Go federacijom (EGF). Slogan koji nosi ovo takmičenje je “Evropsko Go proleće 2018. počinje u Nišu”, a učešće će uzeti najbolji takmičari iz Evrope, kao i jedan predstavnik našeg grada.

15. i 16. marta na programu će biti kvalifikacije za GRAND SLAM turnir na kojem će učestvovati 12 vrhunskih evropskih igrača goa. Upravo će u toj konkurenciji učestvovati i Nišlija Nikola Mitić, Majstor goa VII DAN i zaslužni sportista Srbije. Dva prvoplasirana takmičara stiču pravo učešća na GRAND SLAM 2018. turniru u Berlinu, u aprilu.

17. i 18. marta sledi NIŠOPEN 2018. kao prateći turnir pomenutih kvalifikacija, na kojem se očekuje učešće oko 100 igrača u svim kategorijama i uzrastima, iz Evrope i Kine.

U okviru svečanog otvaranja NIŠOPEN 2018, 16.03. od 19h u Sali Regionalnog centra organizuje se Okrugli Sto „Uticaj goa na razvoj dečije inteligencije“ na kojem učestvuju predstavnici EGF, MISANU, MENSA Srbija, neuropsihijatri, psiholozi i druge zvanice.

Među prijavljenima su igrači iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Austrije, Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke, Francuske i Španije.


Go je drevna dalekoistočna misaona igra. Prema legendi, Go je nastao u Kini pre 4000 godina i činjenica je da je to najstarija igra na tabli koja se igra s više-manje nepromenjenim pravilima.

Go ima veoma jednostavna pravila ali istovremeno pruža gotovo neograničen broj mogućih kombinacija i situacija. Dva igrača naizmenično postavljaju svoje figure (crne za jednog i bele za drugog igrača) na tablu koja se zove “goban”. Cilj igre je kontrola određenih delova table kroz stvaranje takozvanih „teritorija“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com