Društvo

Krkobabić: Zemljoradničke zadruge imperativ

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorio je Olimpijadu sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba, koja se održava u Svetosavskom parku u Nišu. On je poslao poruku da granica od 65 godina ne znači ništa i da mora da se da prilika starijima da i dalje rade ako mogu.

Ministar Milan Krkobabić je mišljenja da će biti velikih problema, ako se iz posla izuzme populacija penzionera, koja čine oko 20 odsto stanovništva Srbije.

„To što postoji crta za penziju od 65 godina ne znači ništa. Moramo im dati priliku da rade dok mogu, inače smo u velikom problemu. Ko će danas da vam popravi kupatilo, krov, ko će da vozi autobus u Beogradu, upravo oni. To su ljudi koji su stvarali ovu zemlju, čestito i pošteno, i mogu da nastave da rade“, smatra Krkobabić.

On je dodao da je socijalna garantovana penzija neophodna, i kao finansijska pomoć, ali i način vraćanja dostojanstva ljudima.

„Imamo ljude, pogotovo žene na selima, koje nikada nisu bile u trajnom radnom odnosu. Nikada im nisu uplaćivani doprinosi. Te žene su držale kuće, a nemaju ništa na svoje ime, nemaju imovinu, nemaju prihod. Jedini način da im se izađe u susret finansijski je socijalna garantovana penzija, kao specijalni institut socijalne politike“, dodaje ministar.

Krkobabić nije krio zadovoljstvo projektom vraćanja mladih parova do 30 godina u selo. Posebno ga je iznenadila činjenica što su trećinu ukupnih zahteva uputili parovi koji nikada nisu živeli u selu. Dodaje da je do sada 3.000 parova pronašlo svoje mesto stanovanja u nekom od 120 sela.

Kao jedan od načina pomoći ljudima na selu su i zemljoradničke zadruge, navodi Krkobabić. On ističe na je naročito na jugu Srbije istaknut zadrugarski pokret, gde, kako on kaže, vlada ideja o pravednoj preraspodeli narodnih para.

„Mali posed u Srbiji je proseka 5,4 hektara, a ovde na jugu jedva više od dva hektara. To zahteva udruživanje. Ako se ne udruže njihova perspektiva nije nikakva. Prema tome, udruživanje, opipljiva pomoć države, pravljenje robnih proizvođača, novih plastenika, novih voćnjaka, vinograda, malih proizvodnih pogona je nešto što omogućuje egzistenciju. Zadruga je imperativ“, poručio je ministar Milan Krkobabić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com