Virus Korona

Koronavirus 24. dan: “Ulazimo u dane kada se odlučuje energično”

Od poslednjeg izveštaja juče u 15 sati pa sve do sada u Srbiji je testirano ukupno još 376 osoba, 82 je pozitivno i 294 negativno. Ukupno 13 umrlih.

Do sada su u Srbiji testirane ukupno 2462 osobe, a prisustvo virusa je potvrđeno kod 741 osobe.

Od poslednjeg izveštaja do novog u 15 sati još tri osobe su umrle u našim bolnicama. U KC Vojvodina preminuo je pacijent (62) koji je bolovao od hipertenzije i gojaznosti, a kažu da je imao i hronično oboljenje bubrega. U bolnici Dr Dragiša Mišović preminule su dve žene, jedna 82, a druga 86 godina, koje su imale pridružena hronična oboljenja.

Ukupan broj umrlih u Srbiji, koji se dovode u vezu sa koronavirusom, je 13.

“Brojevi obolelih osoba su direktan odraz koliko smo dozvolili da se virus širi. Sadašnji brojevi obolelih nam pokazuju kakve smo preventivne mere sprovodili pre 5 do 7 dana. Sadašnje aktivnosti će se videti kroz ukupne brojeve obolelnih narednih dana. Ključ je u nama i moramo svi da ozbiljno shvatimo koliko svaki pojedinac ima ogromnu ulogu u zaustavljanju daljeg širenja infekcije”, kaže epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Trenutno je na respiratorima ukupno 55 osoba u našoj zemlji. U Kliničkom centru Niš, na Klinici za infektivne bolesti 3 osobe su na respiratorima i još 10 u staroj zgradi hirurgije.

Danas je 24. dan, ulazimo u dane kada odlučujemo vrlo energično. Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak. Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu od strane struke. Do sada nisam doživeo takvu podršku za struku, ali ni ovakvu situaciju”, ističe epidemiolog prof. dr Predrag Kon.

Kon kaže da daju sve od sebe, da bolje od ovoga što rade ne može. Testova ima, samo treba da se dobro organizujemo, dodaje. Prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da pacijenti koji čekaju rezultate ne treba da se mešaju sa pacijentima kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Što se crkve tiče, struka je preporučila rastojanje od 2 metra, a korišćenje iste kašičice za pričešće svakako doprinosi daljem širenju infekcije. Ipak, struka nije tu da nekome nešto zabrani već je tu vlast na potezu.

“Ako očekujete da stručni deo ovog kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada, ona to neće uraditi. Zašto bi mi preporučili oštrije mere? Mene uopšte ne interesuje kakve su mere. Govorimo ispred struke i treba jasno ograničiti šta su preporuke a šta odluke. Mi da donosimo odluke bili bi vlast, a ne struka”, kaže prof. dr Predrag Kon.

Prvi pacijent kod koga je potvrđena infekcija je otpušten iz bolnice, najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru je skinut sa respiratora. Više od 50 pacijenata ima nalaz dvostruko negativnog testa i praktično su preležali bolest, kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Izolacija je važna u borbi protiv infekcije, ponovo poručuju sa konferencije. Testovi su tu da nam pokažu koje osobe imaju infekciju i za koje je važno da se maksimalno izoluju od svih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com