Politika

Koalicija Niš, moj grad: Niš je grad sa hroničnim nedostatkom parking mesta

Odbornici Koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković i Branislav Jovanović i članica predsedništva koalicije Niš, moj grad Svetlana Radovanović, razgovarali su danas sa građanima koji žive u ulici Vojvode Tankosića. Prema njihovim rečima ova ulica je očigledni primer kako trotoari nisu u funkciji a postoje. Neko je na javnoj površini koja se ne koristi posadio cvece, negde je korov jer niko ne održava, negde su betonske žardinjere, negde stubići.

 

“Ovde su pešaci na kolovozu a ulica je ja jako frekventna jer vodi do Doma zdravlja. To se zove nebriga za građane”, rekla je Svetlana Radovanović, članica predsedništva Koalicije Niš, moj grad.

Odbornik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković podseća da u Nišu ima samo oko 3.600 parking mesta a registrovanih automobila oko 100.000. Iz ovakvog odnosa se vidi veliki problem. Zbog ovog parkirana vozila u najvećoj meri zauzimaju deo kolovoza, vozila na trotoarima ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju a posebno pešake.

Ogroman problem našim sugrađanima predstavlja i nedostatak parking mesta u centru.

“Pojavio se još jedan veliki problem i to finansijski kada su u Niš stigla dva vozila OKO SOKOLOVO koja putem video nadzora proveravaju da li su propisno parkirani automobili, a kako nema slobodnih parking mesta građani su prinuđeni da zastanu na kratko i tako rizikuju da dobiju novčana kazna”, istakao je on.

Stanković je rekao da je novo pravilo pri novoj izgradnji jedan stan – jedno parking mesto dobro. Ali da i tu ima zloupotrebe, pa kada investitor dobije upotrebnu dozvolu on prenameni prostor pa bude – ne garaža nego lokal.

“Njih treba kažnjavati, a ne roditelje koji moraju da ostave svoju decu u vrtiće ili škole i nemaju slobodno parking mesto već zastanu na kratko i ako prođe Oko sokolovo sledi kazna”, kazao je Stanković.

Prema rečima ljudi iz ove koalicije rešenje postoji. U najkraćem mogućem roku bi trebalo izgraditi višespratne javne garaže na više lokacija u Gradu.

Smatraju da je izgradnja biciklističkih staza dobro rešenje, a to bi dovelo i do promene svesti građana da ne služe samo automobili za prevoz. Posledično, smanjenjem saobraćaja smanjila bi se i potreba za parking mestima.

“Očigledno je da su potrebni novi kapaciteti. Nije problem u broju vozila nego u broju novih parking mesta”, rekao je Branislav Jovanović odbornik Koalicije Niš, moj grad.

Dodao je da su postojeće parking garaže su nedovoljne i zato su nam na više lokacija u gradu potrebne višespratne javne garaže. I za to postoje već tri lokacije u gradu, pored Niškog stadiona Čair, na Auto pijaci i u centru Grada preko puta Skupštine Grada.

“Te lokacije su predviđene od ranije, jos davne 2012. godine kada se razmišljalo o razvoju Grada Niša. Čak postoje i investitori koji bi se sutra uključili samo da im se pruži mogućnost za takvu vrstu investicija i time bi Grad Niš u značajnoj meri rešio problem parkiranja”, zaključio je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Jasno je da svih 100000 vozila u gradu nikad neće ići ka centru svi odjednom. Jasno je da na 300 metara od centra grada treba izgraditi nove podzemno nadzemne javne garaže sa barem još 3600 parking mesta. Tada osloboditi ulicu Obilićev venac i Cara Dušana parkiranih vozila i smanjiti saobraćajni haos u gradu Nišu.

  2. Isluženi i iskompromitovani političari zajedno sa nedoraslim Mikicom traće vreme.

  3. Pa sto ne napravise Banana i drugari kad beose na funkcije,nego sad se setili.Dosta bre vise sa manipulacije.Jedino je Palma napravio ono sto je reko,a ovi ostali samo obecavaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com