DruštvoStari Niš

Kalinkino ćoše – Od poslastičare, ćevabdžinice i bureka do orjentira Nišlija

Pekara "Kalinka Plus" ove godine obeležila je jubilarnih 10 godina rada

Nišlije vole burek… Gotovo da je nemoguće zamisliti doručak bez njega. Bilo da je sa sirom, mesom ili spanaćem, uglavnom ga svi jedu prstima. Ime burek korene vuče od turske reči “bur” što znači savijati, a pravi se od sira, mesa, zelja, ali i kremom i bananama. U pekaru “Kalinka LUX” u Dušanovoj ulici koja je ove godine proslavila deceniju rada, uglavnom, tokom jutra, pa sve do podneva zateći ćete veliku gužvu. Kalinka se čak može uvrstiti u znamenitosti Grada.

U ovu cevabdžinicu na ulgu i pekaru često dolaze poznate ličnosti i turisti koji po preporuci obavezno svraćaju.

Kalinkino ćoše

U Nišu se burek prodaje na osmine ili četvrtine, dok se u ostalim gradovima Srbije prodaje na grame.

Amir Kalinka, unuk osnivača “Kalinke” je buregdžija već 20 godina.  Njegova porodica se bavi ugostiteljstvom mnogo duže. Njegov deda, kojeg se ne seća, došao je u Niš 1936. godine i otvorio poslastičaru. Zatim je njegova porodica, poreklom sa Šar planine, na istom mestu u Dušanovoj ulici otvorila ćevabdžinicu, dok je on nastavio da se bavi pekarstvom. „Kalinkino ćoše“ je i danas uobičajen naziv za deo Dušanove u kojoj ova porodica drži radnje u kojima se Nišlije rado hrane, ali i orjentir.

“Naša ćevabžinica je otvorena 1990. godine i najstarija je koja je opstala. Moj sin je četvrta generacija na istom mestu i ja se nadam da će “Kalinka da traje još dugo”, kazao je Amir za Niške Vesti.

Amir je majstor za kolače, zna da napravi testo i ispeče roštilj. Tajnu dobrog testa i bureka, kao i svi veliki majstori ne otkriva, ali smatra da su znanje i iskustvo presudni.

Vredan i ljubazan kolektiv

U svet pekarstva ušao je sam, sasvim slučajno. Pomagajući društvu u pekari, naučio je osnove pekarstva, što je kasnije presudilo da otvori pekaru.

Kasnije, kako se posao povećavao, zaposlio je majstore, prodavačice, pomoćne radnike i tako oformio kolektiv koji danas čine petnaestoro zaposlenih u pekari.

“Burek se najviše prodaje i to sa sirom, zatim sa mesom i spanaćem. Za vreme posta dosta se prodaju i pitice sa kupusom, šampinjonima, krompirom i spanaćem. Prodaja nije ista svaki dan. Gužve kreću tek na proleće, od sredine maja. Prodaja dosta zavisi i od šetača kojih je više s lepim vremenom. Vikednom ume da bude i više posla nego radnim danima, ali bude nenapornije. Količinski se više prodaje, ali su porudžbine uglavnom za poneti jer svi doručkuju kod kuće. Radnim danima ljudi uglavnom svrate da iskoriste pauzu na poslu i doručkuju”, pojašnjava Amir.

Smatra da mladi danas ne žele da se bave ovim poslom, iako je dobro plaćen i da će ovaj zanat kad – tad da izumre.

“Postoje mašine koje same prave burek, ali nije to to”.

Na pitanje da li pravi bolje burek ili kolače, skromno odgovara da je burek jednostavnije napraviti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Amir je jedini Nišlija koji je ušao u završnicu nacionalnog takmičenja, od desetak niških pekara koji su učestvovali u Pekarijadi održanoj u Beogradu 2016. godine, o čemu su Niške Vesti već pisale. Ukupno je bilo 300 učesnika iz cele Srbije, a troje Nišlija je stiglo do polufinala. Iako je 2007. godine osvojio 3. nagradu na Saboru pekarstva u Pećincima, ovo mu je prvo učešće na Pekarijadi. 2018. godine odneo je pobedu na niškim Danima bureka.

Prvi burek u Srbiji napravljen je u Nišu još 1498. godine.

Prema postojećim istorijskim podacima, prvi burek je na Balkanu napravljen u Nišu, kada se znameniti istanbulski pekar Mehmed Oglu 1498. godine doselio u naš grad. Istorijske knjige ali i zapisi svedoče da je baš tada prvi put burek i napravljen.

Bonus priča Veljka Nikolića koji je nesebično podelio svoja sećanja na fejsbuk grupi Niš i oni koji ga vole…
JOŠ JEDNA NIŠKA LEGENDA, „KALINKA“, MOJE DETINJSTVO, MLADOST I STVARNOST….
I napomenuh ranije da svaki grad ima svoje “legende” u vidu ličnosti, karakterističnih po nečemu, ali sećanja na njih, uspomene, posebnosti, ostaju kao večne gradske priče.. I Niš, naravno, spada u te i takve gradove. I da počnem od Kalče pa dalje …. ali da ne nastavljam jer bi sigurno, a slučajno, nekoga izostavio. A to ne želim! Ovde ću se samo podsetiti na još jednu (pisao sam, tu skoro, o “Zdavljaku”, Vidoji i njegovom sinu Radetu), od niških legendi, a meni bliskog prijatelja (otkud baš mog prijatelja, videće se iz daljeg…)
Reč je o Kalinki ili o poslastičarnici “Kalinka”… ali i o mom detinjstvu, koje je, jednim delom vezano i za ovog čoveka i njegovu čuvenu poslastičarnicu…
Tamo, pedeset i neke otac i majka su me sa sela (u kome su me čuvali tetka i teča), doveli u Niš… Stan u kome smo bili “smešteni” je bio zajednički… Ovo zajednički, treba shvatiti bukvalno..jer skoro svaki deo ili prolaz u drugi deo stana, bio je prolaz kroz deo “onog drugog”… Na svu sreću, za sustanare smo imali porodicu sa kojom smo, ne samo uspostavili dobre odnose već i prijateljstvo koje traje i danas i tako se zbližili da se uzajamno “tretiramo kao rod”…. A ta porodica je imala tri ćerke (jednoj od njih sam kum) dok sam ja posebno bio vezan za “srednju” ćerku, po starosti, Milicu (Micu), prvo saučesnika u dečijim nestaslušcima, potom druga u osnovnoj školi, pa u gimnaziji.. pa na korzu. I tako, celi život, do njene prerane smrti, pre nekoliko godina… Ono što je bilo posebno interesantno, je da smo Mica i ja rođeni istoga dana, iste godine.. Ona u Vučitrnu, ja u Banja luci…. A onda je, kada smo se sastali kao deca i počeli da “sprovodimo” dečije nestašluke, za naše roditelje je nastao period kada nisu znali šta ćemo im sutra prirediti… To je bilo vreme kada su roditelji imali potpuno razumevanje za dečije igre I maštu, jer su deca “na raspolaganju” imala samo to….. I, ne često, uživali bi u našim vragolijama. A Mica I ja??? Pa delili smo sve, ama baš sve, pa i dečije boginje, zauške i svašta…
I tu se, kao deo našeg dečijeg života, kao naša dečija legenda, pojavljuje čuveni Kalinka…
Kuća u kojoj smo živeli je bila u ulici u centru Niša, gde se nalazi Sinagoga, Ruđera Boškovića, sadašnja (I pre II svestkog rata) Davidovoj, a koje je “izlazila” na ulicu koja vodi prema “Uredu” i železničkoj stanici…. Odmah po uključenju “naše” ulice u glavnu, prešavši preko tramvajskih šina, postojećih u to doba, našli bi ste se pred poslastičarom “Kalinka”… Namerno ne pišem imena ulica, jer su se ona menjala i menjaće se, a ova priča ostaje zauvek…
I, kada smo Mica I ja postali “malo starija deca”, bi svraćali bi kod Kalinke, pojeli po neki kolač ili polizali sladoled, popili bozu.. A onda smo “uveli u praksu” i sledeće: pokupili bi društvo iz ulice, uveli bi ih kod Kalinke i svako bi pojeo šta je želeo… Kalinka nam je to dozvoljavao, ali je revnosno beležio “šta su deca pojela”… Pošteno!!! I kada bi došao prvi u mesecu, a naši očevi ili majke (Micini i moji) prolazili pored radnje, Kalinka bi ih s vrata pozvao: “Ela Stojan, Ela Vidoje”.. ”Deca su, ovog meseca imala….”..Pa bi čovek naplatio ono što je i bilo “potrošeno”… Ipak, nas dvoje … Šta znaju deca, šta je “mnogo ili malo”?…
Nekada bi baš i preterali…. I naravno… Kada bi očevi ili majke došli kući, nastajao bi “lom” u kome bi “deblji kraj” uvek izvlačila Mica (nikada mi nije bilo jasno, zašto?…Možda što je bila krupnija od mene i “za glavu” viša, ili nestašnija, ali u svemu smo učestvovali zajedno pa mi, nekako “nije bilo pravo” – čak i kod “raspodele” batina)… Iskreno, nisam siguran, da li su se roditelji više ljutili ili se krišom smejali….Ne znam.. samo znam da su nas kao decu, drugare, brata i sestru, obožavali….
I srušiše, Kalinkinu poslastičaru, ali se on i njegovi sinovi, kao vredni naslednici svoje familije, “prestrojiše” i otvoriše povovo poslastičarnicu, ovoga puta u Dušanovoj ulici….
Nastavlja se priča (legenda) o Kalinki…
U međuvremenu sam se sa ocem i majkom selio i poslednji stan se našao, baš u zgradi nedaleko nedaleko od Kalinkine poslatičare… I naravno, vreme nije bilo mnogo drugačije u pogledu iskrenog druženja i prijateljtsva.. U novom okruženju sam stekao sam nove prijatelje i opet i posebno jednog od njih (a mog komšiju iz zgrade) sa kojim sam zajedno (naravno da je u odeljenju bila i Mica) sedeo u klupi….
I kada bi išli prema gimnaziji, sećam se, išli bi prugom.. I ne samo to.. Često bi od jedne rampe (Palilulske) blizu naše zgrade do druge – odmah kod gimnazije, hodali jednom tračnicom, onako mladi, nepromišljeno – održavajući ravnotežu….. I nije da nije bilo “opasnih situacija”, ali nije tema…. Uglavnom, kada bi se vraćali iz gimnazije, a to znači da je ostatak dana biova naš i samo naš, “menjali bi rutu”… Put nas je naravno, vodio pored Kalinke… A ko da odoli…..Svratili bi Rade i ja, onako “na brzinu” i smazali po jednu baklavu i bozu ili šta god…. I naravno….Pošto se to događalo oko podne, kada bi došlo vreme ručku, ja sam nekako “vrdao”… Te: nisam gladan, kasnije ću, i tako dalje… A majka se već zabrinula, ali i pomalo predpostavljala: “dete” je možda zaljubljeno, takve su mu godine, pa mu nije do jela….
I, ono… Ponavlja se “scenario” iz detinjstva….
Majka prolazi pored Kalinkine radnje, a Kalinka na vratima: A gospođa Beba, dobar vam je Vela (tako me zvao)… I onaj njegov drugar…… Majka, kao majka, zahvalila bi se….A Kalinka, da bi nas i dalje “pohvali”, nastavlja: Viđamo se, skoro svaki dan, on i Rade svrate na baklave….. I majka bi dolazila kući… I nije me “grdila”… Više joj je bilo drago da je “sve u redu” sa mnom… A s druge strane, i njoj je Kalinka bio drag čovek… Pa nismo mi bili “od juče” poznanici….
I eto, nedaleko od te radnje (poslastičarnice) sinovi Kalinke su otvorili ćevapdžinicu…. I nastavlja se tradicija prijateljstva moje kuće i “Kalinkinih”… Pored toga što imamo jako dobre ljudske i drugarske odnose (pokazalo se to, u “najjačoj meri” u krizi 1993., kad sam, kao nekada decu slao i bilo ko od njih ”regovao” tako, što bi im dao pljeskavicu, a ne bi ni pitao za plaćanje, jer je znao da ću ja platiti, kada budem mogao, kao nekada njihovom ocu moji roditelji).. A najbolje govori “ocena” moje dece…. Može da se iznese brdo pljeskavica, ali Kalinkinu ćemo poznati – to je sigurno.. Ili, “izjava” jednog od sinova, koji je “daleko od kuće”: da mi je, sada, jedna “pljeska”, ali Kalinkina!!
Nedaleko od ćevapdžinice i vredni unuk, koji svojim llikom najviše podseća na Kalinku, je otvorio pekaru… A burek? Nisam tu da ocenujem (mada znam šta je dobar burek), ali primera radi, kada mi “naidju”, prijatelji u prolazu kroz Niš, iz Beograda, Vranja, Sarajeva, samo mi jave: Nemoj molimo te, da nešto oko ručka, dovoljan je onaj burek od komšije.. Pa vi vidite…
I, zna se, kada je “glava porodice” častan i vredan čovek, sinovi i unuci, ne mogu biti drugačiji…
I tako, jedan čovek, stari Nišlija – po imenu Kalinka, deca (ne samo Mica, ja i drugari, kao i moja, već i mnoga niška).. i eto legende!!
Čast mi je što sam, eto, kroz decenije, posmatrao i divio se vrednoći, umešnosti i čestitosti ovih ljudi, a sa njima postao i ostao zauvek prijatelj…

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com