DruštvoEkonomija

Zbog manjka prodavaca, na Buregdžijadi manji broj štandova. Neće da rade za platu od 50 do 60.000 dinara (FOTO+VIDEO)

Tradicionalna, 20. po redu “Buregdžijada” otvorena je sinoć u Nišu i svi koji vole burek moći će da posete tu manifestaciju do 20. avgusta.

Na platou između Oficirskog doma i keja na Nišavi ove godine svega je pet pekara iz Niša i jedna iz Kruševca, tako da se za burek na samom otvaranju čekalo u dugim redovima.

Prema rečima organizatora, glavni razlog što nema više štandova je manjak prodavaca.

Predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović rekao je da bi na “Danima bureka” bilo sigurno deset i više štandova da pekare imaju dovoljno radnika.

Kazao je da “majstora za pravljenje bureka ima u Nišu”, te da, kako je dodao, “pekarama nedostaju prodavci”.

“Jedna od najvećih pekara u gradu je odustala od učešća na “Buregdžijadi” jer nema dovoljno prodavaca. Možete onda da zamislite kakva je situacija u malim pekarama”, rekao je on

Prema njegovim rečima, ljudi neće rade u pekarama ni za platu od 50.000 ili 60.000 dinara.

“Jedan od pekara mi se žalio da je nudio 70.000 dinara za rad u pekari i da za taj novac ni jedna prodavačica nije pristala”, izjavio je Vukadinović.

On je kazao da Unija pekara istrajava sa organizacijom “Buregdžijade” jer ova manifestacija promoviše, kako je kazao, jedini pravi gastronomski brend grada Niša.

Rekao je i da je “recept za burek doneo u Niš još 1498. čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula”.

“Mi smo dosta toga poklonili Turcima, a oni su nama taj recept i burek se po njemu u Nišu i dan danas pravi”, rekao je Vukadinović.

Posetioci “Buregdžijade”, dodao je on, moći će da probaju tokom manifestacije najrazličitije ukuse niškog gastronomskog brenda.

“Oni konzervativniji kupuju burek sa sirom ili sa mesom, a oni koji vole da istražuju kupuju i moravski sa paradajzom i paprikom, ljut sa pavlakom, burek sa zdenkom i pršutom, sa pasuljem i kobasicom, sa čia semenkama…”, istakao je on.

U Uniji pekara su kazali da Dane bureka organizuju uz podršku grada Niša, opština Medijana i Palilula, kao i sponzora.

Tokom “Buregdžijade” biće organizovan i prateći zabavni program u kome će učestvovati pesnici i pisci, slikari, kulturno-umetnička društva i muzičari.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Postovana redakcijo,
    U petak 18.08. Oko 18:30h na Burekdzijadi je inspekcija iz Vranja zatvorila standove. Da li mozda imate neka saznanja zasto se to desilo?
    Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com