Promo vesti

Kad kažeš „Mićko“ misliš na burek

Grad na Nišavi nadaleko je čuven po dobroj hrani, gostoprimstvu i ljubaznosti. Ko god je posetio Niš pohvalio se da se osećao kao kod kuće, a kao prednost isticao ljubaznost Nišlija.

Međutim, ko je bio u našem gradu, a nije probao burek, sigurno se pokajao.

Legenda kaže da se Niš smatra prvim mestom u Srbiji gde je napravljen burek još davne 1498. godine. Od tada do danas čuva se recept njegovog originalnog pripremanja. Prave ga mnogi, ali Nišlije kažu da pravi burek može da se nađe samo u pekarama sa tradicijom. Jedna od njih je savakako pekra Mićko. A kako i ne bi bila kada po originalnom receptu burek priprema već četvrta generacija porodice Živanović.

Nikola je četvrta generacija u porodici koja se u Nišu bavi pekarstvom.

To je naš porodični posao. Moj pradeda je bio buregdžija, deda, otac, a sada sam ja nasledio taj zanat. Održali smo tradicionalni način pripreme bureka. Na isti način pripremamo burek kao što je moj pradeda to radio pre mnogo godina“, kaže Nikola.

Pekara MIĆKO
Dimitrija Tucovića 27
(preko puta pošte)
060/439-80-20
FaceBook
CityOfNis

Malo je pekara u Nišu koje mogu da se pohvale da se njihov burek svakoga jutra nalazi na trpezi njegovih sugrađana. Burek se u ovom gradu jede za doručak, za večeru, buregdžinice su nezaobilazno mesto mladih posle dobrog noćnog provoda.

Ma burek je kažu Nišlije „ritual“. I dok se u drugim gradovima Srbije jede viljuškom, u Nišu je i način konzumiranja ove „pite“ ostao tradicionalan. Ništa slađe nego kada se umaste prsti. Kada tome dodamo i jogurt, onda je užitak pravi.

Da li će burek i zvanično postati niški brend ostaje da se vidi, ali je sigurno da će svaki Nišlija kada kaže Mićko siguro prvo pomisliti na burek.

Radno vreme:

Ponedeljak-petak:
od 05:30 do 20:00

Subotom:
05:30 do 16:00

Nedeljom:
05:30 do 14:00

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button