Društvo

Izmene zakona ostavljaju bez zaostalih plata radnike čije su firme u stečaju

Predsednik Udruženja radnika „Pobeda“ iz Niša Radosav Spajić saopštio je na današnjem protestu radnika društvenih firmi koji imaju zaostale plate, da će najveći broj njih ostati bez plata jer su u Narodnoj skupštini juče usvojene izmene i Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku predviđaju da zaostale zarade mogu da naplate samo oni čije firme još nisu otišle u stečaj.

Foto: Niške Vesti

Prema Spajićevim rečima, u Nišu pravosnažne sudske presude za isplatu zaostalih plata ima više od 6.800 radnika, ali će sada 50 odsto njih ostati bez tih zarada.

„Ukupna potraživanja zaposlenih na nivou naše zemlje su oko 300 miliona evra. Izmena zakona znači da će državi ostati 50 odsto tih para, a radnici će moći da računaju na ostatak“, istakao je Spajić na protestu ispred Gradske kuće.

On je kazao da su predstavnici radnika iz Niša uzaludno svih proteklih meseci podsećali ljude iz Vlade Srbije i nadležnih ministarstava da presude suda u Strazburu predviđaju isplatu plata svim zaposlenima koji imaju pravosnažne presude.

„Presude suda u Strazburu kažu da je u momentu podnošenja tužbi i dobijanja presuda za isplatu zaoslih plata država bilala većinski vlasnik društvenog kapitala i dužna je da isplati plate radnicima“, istakao je Spajić.

Radnici nekadašnjih društvenih firmi u Nišu protestuju od zaostalih plata od juna 2009. godine, što je najduži protest ikada organizovan u Srbiji.

Foto: Niške Vesti

Radnici u Nišu potražuju na ime zaostalih plata oko 2,5 milijardi dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com