Kultura

Izložba „Nedovršene forme #22“ u Salonu 77

Otvaranje samostalne izložbe „Nedovršene forme #22“ Igora Antića – umetnika koji živi i radi u Parizu, zakazana je za četvrtak, 8. juna u 19 sati, u Salonu 77.

Igor Antić je rođen 1962. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na slikarskom odseku novosadske Akademije umetnosti. Usavršavao se u Školi lepih umetnosti i na Institutu za napredne studije pri nacionalnoj akademiji u Parizu. Samostalno je izlagao u Srbiji, Francuskoj, Americi, Nemačkoj, na Islandu. Učestvovao je na kolektivnim izložbama u mnogim zemljama sveta. Dobitnik je stipendije fondacije Polok-Kranser u Njujorku (2000), nagrade Okeanografskog muzeja u Monaku (2004) i nagrade Sava Šumanović za savremenu umetnost u Novom Sadu (2018).

Od sredine devedesetih godina XX veka svoju umetničku praksu zasniva na in situ kreacijama odnosno delima koje neposredno realizuje u javnom prostoru (eksterijeru ili enterijeru) reagujući na sadržaj tog prostora, njegov kontekst, predistoriju ili funkciju.

Koncepcija Nedovršene forme #22 , koja se realizuje u nekadašnjem verskom objektu (Bali begova džamija) koncentrisana je oko pitanja Da li verujete u slučajnost.

“To je ambijentalna postavka koju čine prostorne konstrukcije u formi geometrijskih oblika do kojih je umetnik došao nasumičnim ili slučajnim izborom na osnovu kompjuterske transformacije ahritektonskog plana samog objekta”, navode organizatori.

Prema njihovim rečima, zlatno-srebrne folije čija će se forma menjati usled protoka vremena, a na principima slučajnosti, postavljene su iznad konstrukcija a osnovni konstruktivni element je valjkasna tuba obmotana tkaninom sa dezenima karakterističnim za sve svetske religije, čime se uopštava i simbolično evocira prvobitni kontekst prostora.

 „U umetnosti kao i u religiji postoje rivalske teorije, a uverenja i vizuelni aspekti su razlozi za to rivalstvo. Moja ideja je da ih potpuno pomešam da bi smo se vratili pitanju: da li je to u šta verujemo splet slučajnih okolnosti“, kazao je autor izložbe.

Izložba će trajati do 26. juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com