Kultura

Izložba Ljiljane Diar u Salonu 77

Izložba grafika umetnice, koja živi i radi u Francuskoj, Ljilje Pavlović Diar, biće otvorena u četvrtak 14. septembra u 19 sati, u Salonu 77 u Tvrđavi.

Izložba grafika Ljilje Pavlović Diar u Salonu 77 u Nišu obuhvata gotovo pedeset godina umetničkog rada. Ipak, ova izložba nema očekivani karakter pregleda čitavog opusa, već se njome prati kontinuitet jedne vredne narativne linije u stvaralaštvu ove umetnice.

Marko Polo u Veneciji, 50X70cm, duboka stampa, 1995.

„Imaginarni geografski globusi“, iz 1972. godine, ovalni pejzaži, iz 1974. i „Priča o dva grada“, iz 1977. rani su radovi umetnice, koji na izvestan način pristupaju cilusu „Putovanje Marka Pola na Putu svile“, koji će Ljilja Pavlović kroz gotovo 80 radova razvijati između 1993. i 2005. godine. Istoimeni film predstavljao je Srbiju u Unesku 2017. godine, a upravo je ovaj film, uz još pet grafika ciklusa, od centralne važnosti na niškoj izložbi. Grafike u dubokoj štampi, pod nazivima kontinenata (2004) i „Mapa puta svile“, u digitalnoj štami (2019), nadahnuto je sagledala Lidija Haramburg: „Njene mape povezuju geografski opis jednog kontinenta i našu imaginarnu percepciju te geografije. Kao što se ponekad dešava sa umetnicima čija intuicija postaje vizionarska, Ljilja shvata šta je Šarl Nodije napisao u svom delu „Sanjarenja“: Zamišljena mapa sveta crta se samo u sanjarenju”, navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com