Kultura

Crteži Jelene Petrović Luković u Salonu 77

U Salonu 77, u četvrtak 20. jula u 20 časova, biće otvorena izložba crteža Jelene Petrović Luković „CARMEN PERPETUUM: Epistolae Heroidum“. Izložba će biti postavljena do 4. avgusta, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

 

Minuciozni crteži tušem na papiru, Jelene Petrović Luković, siže su epa Metamorfoze, Pubija Ovidija Nazona. Tek su za sto stihova kraće od Homerove Odiseje, Ovidijeve Metamorfoze kroz 246 mitoloških priča obuhvataju razdoblje između stvaranja sveta iz haosa do pretvaranja Cezara u zvezdu i smatraju se najlepšim pripovedačkim delom rimske književnosti.

„Prateći mitske prizore pesničkih slika, Jelena Petrović dodeljuje formama iz prirode ulogu nosioca fantastične atmosfere. U mnoštvu virtuaoznih detalja sadržan je poziv za bliže sagledavanje privida, dok poetičnost kojom celine odišu proizvodi prolongiranu aktuelizaciju tema na koje radovi referišu“, navodi GSLU.

Telo i telesnost, utelovljenje i preobražaj identiteta konstantne su umetničke i lične provokacije kojima kroz svoj opus Jelena Petrović Luković prilaže odgovore. Metamorfoza autorskog tona, rukopisa i motiva, koji se odigrao od njenog samostalnog izlaganja u Paviljonu u niškoj tvrđavi 2018. godine, odnosi se na udaljavanje od prezentnosti prizora, njegove vizuelne zasićenosti i nagoveštaja psihološkog statusa portereta, ka suptilnosti i efemernosti (primarno) pejzaža, čija crtačka prilježnost predstavlja prijatan izuzetak na aktuelnoj domaćoj sceni.

Jelena Petrović Luković (Brčko, 1988) je završila osnovne i master studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirala 2017. godine. Bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka i Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja. Uzela je učešća u više domaćih i internacionalnih umetničkih projekata. Dobitnica je više nagrada.

Realizovala je sedam samostalnih i izlagala na preko osamdeset kolektivnih izložbi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, SAD-u, Makedoniji, Velikoj Britaniji, Rumuniji, Portugaliji, Poljskoj, Кini, Turskoj, Holandiji, Nemačkoj, Crnoj Gori, Italiji i Hrvatskoj.

Predaje grupu stručnih predmeta u Umetničkoj školi u Užicu. Članica je Udruženja vizuelnih umetnika Užice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com