DruštvoStari Niš

Jedina sačuvana od 10 u Tvrđavi, ukupno 13 u Nišu: Bali-begova džamija danas Salon 77 pleni lepotom

Danas Salon 77 jedan je od tri izložbena prostora niške Galerije savremene likovne umetnosti, nalazi se u centralnom delu Tvrđave a nekada je to bila Bali-begova džamija koja potiče još iz 1523. godine.

Bali-begova džamija ima kvadratnu osnovu sa 16 prozora i kupolom visine 12 metara. Kako ova nekada Turska džamija, ima unutrašnju visinu svoda od skoro 10 metara pokazala se vremenom kao odlična za izlagačke aktivnosti likovnih umetnika, a neretko se ovde održavaju koncerti i akustičke predstave. Ovaj prostor dodeljen je GSLU Niš, Ugovorom o ustupanju na korišćenje, od strane osnivača, Skupštine Grada Niša.

Bali-begova je džamija, predstavlja zadužbinu Bali-bega Malkočevića, koju je on, sagradio u centralnom delu Niške tvrđave. Prema popisnom Smederevskom defteru iz perioda 1521—23. godine, ona je ubeležena kao mesdžid, a 1710. godine upisana je u popis Niša kao džamija. Prema Prizrenskoj salamani iz 1873/74, ova džamija bila je jedna od trinaest koliko ih je u tom periodu bilo u isto toliko turskih mahala u Nišu, i jedina je sačuvana od deset ukupno izgrađenih u Tvrđavi.

Džamija je prvi put rekonstruisana u periodu 1976—77. godine. Pored džamije, mogu se videti arheološki ostaci nekadašnje prve biblioteke u Nišu, koju su Osmanlije izgradile uz samu Bali-begovu džamiju 1868. godine.

Salon 77, Bali-begova džamija; Foto: Zlatko Nečevski

Od septembra 2013. godine, kada je odlukom Vlade Srbije, Galerija savremenih likovnih umetnosti Niš, dobila status ustanove kulture od nacionalnog značaja i postala prva ustanova te vrste u Nišu, Salon 77, kao impozantan izložbeni prostor smešten u drevnoj džamiji, dobila je poseban značaj za kulturu ne samo Niša već i cele Srbije i šire van njenih granica, piše Vikipedija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Napišite i zašto nema minaret. Da li ga je imala pa je srušen u nekom periodu ili ga uopšte nije imala. Na žalost tako se pišu članci a da se ne ulazi u suštinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com