Kultura

Izložba „Uvek… dalje“ Bogdana Pavlovića u Salonu 77

Izložba Bogdana Pavlovića  „Uvek… dalje“ biće otvorena u Salonu 77 od 29. juna do 16. jula. Otvaranje izložbe zakazano je za 29. jul od 19 sati, a umetnik će publici predstaviti seriju radova zasnovanoj na geografskim kartama i atlasima.

„U svojim „geografskim istraživanjima” Pavlović ide dalje… U atlase i geografske karte umetnik upisuje nova grafička i topografska likovna rešenja sa savremenim konotacijama: ekologija, politika, identitet i teritorija, prava žena… S druge strane, projekcije zvezda i sazvežđa nam govore o zakrivljenosti svemira, fluktuaciji nebeskih tela, ali i o savremenoj teoriji Multi Univerzuma. Istovremeno, umetnik koristi širok spektar umetničkih pristupa i tehnika, što je u potpunosti u skladu sa univerzalnim karakterom Atlasa, koji sam po sebi predstavlja skup raznovrsnih grafičkih vizura koji odgovara različitim oblastima: geografija, topografija, astronomija…
Prožimajući se sa globalnim savremenim temama, prizori iz svakodnevice formiraju jedinstvene vizuelne događaje, koji na ekspresivan i poetičan način izložbu „Uvek… dalje“, situiraju na tanku liniju koja razdvaja, odnosno spaja, stvarnost i fikciju“, kažu organizatori.

 

Foto: Bogdan Pavlović

O umetniku

Bogdan Pavlović (Beogradu, 1969) diplomirao je na Akademiji Likovnih Umetnosti (ENSBA) u Parizu 1997. godine, u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Magistrirao je na FLU u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Čedomira Vasića.

Pavlović je multidisciplinarni umetnik koji se pored crteža, slikarstva i kolaža bavi fotografijom, video animacijom i ambijentalnom instalacijom. Od 2008. godine koristi specifičnu vrstu itisona kao osnovu za realizaciju nekoliko slikanih serija.

Sa bratom Miškom Pavlovićem radi izložbeni projekat posvećen 100-godišnjici svetskog vazduhoplovstva u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva. Poster za film Emira Kusturice „Super 8 priča“ realizuje 2001. godine. A 1994. godine islikava model Opel Tigre za General Motors za Salon automobila u Parizu.

Živi i radi u Parizu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com