Društvo

Ide zima, oazi radosti je potrebna pomoć. Niški istoričar umetnosti i njegova komšinica brinu o 30 mačaka

LjUBIETELJI životinja prof. dr Kamenko M. Marković i njegova komšinica Dragana Stanković, diplomirani ekonomista, kreirali su pre punih devet godina jednu istinsku oazu radosti za brojne ljude, decu najviše.

Već devet godina o macama se u Duvaništu brižno brinu prof. Kamenko Marković i Dragana Stanković. Za to vreme, ovo dvoje ljudi, hranilo je, i spasilo na desetine životinja. Uz svu dobru volju, oni ipak ne mogu sami. Njima treba pomoći pred dolazak zime , kako bi sačuvali svoje ljubimce. Pomoć bi se sastojala u zrnastoj i konzerviranoj hrani.

U Nišu, pored zgrade u kojoj žive, u parkiću, koji je svojom aktivnošću stvorio Kamenko M. Marković pre više od 30 godina, kada se tu nastanio, i koji neprestao održava i neguje do današnjeg dana, opremili su kućicama i tu smestili 30 mačaka o kojima brinu; hrane ih, čuvaju i leče.

Taj prostor je čist, jer o njemu svakodnevno brinu ovo dvoje ljudi. Mesto je postalo oaza radosti za brojnu decu koju dovode deke i bake da se raduju macama i da ih maze. Ovi ljubitelji životinja imaju podršku svojih komšija, neki od njih im pomažu na taj način što im penkad donesu nešto od hrane, drugi aktivno saradjuju na taj način što brinu o njima i štite ih od opasnosti koje ih vrebaju. O ovim mačkama profesor Marković je, 2017. godine napisao knjigu „Mačke, ta divna stvorenja“ ( sa fotografijama i imenima svih mačaka koje su u to vreme bile deo tog prostora). Knjigu je poklanio komšijama da bi znali sa „kim” se susreću, kada ih vide u tom prostoru, ili u neposrednoj blizini tog stambenog objekta.

“Poslednjih meseci hrana je izuzetno poskupela, troškovi lečenja takodje, pa ovom prilikom apelujemo na ljude ( svi mogu, potrebno je samo da to žele) da kupovinom zrnaste ili konzervirane hrane pomognu opstanak ovog “čopora” prekrasnih bića kojima je savremena civilizacija uskratila puno toga. Čovek koji je u velikoj meri razorio njihov prirodni ambijet u prilici je da im pomogne, da prežive, da nas i dalje gledaju svojim magičnim očima, i dotiču svojim mekanim šapicama”, kažu ovi plemeniti ljudi.

O ovim macama i ljudima koji o njima brinu dosta toga je napisano. Tako na primer, Ivan Stojičić u tekstu: “Mera ljudske dobrote”, piše…

”Prof. dr Kamenko M. Marković—“rembrantolog” svetskog ugleda već nekoliko godina u Nišu, u naselju u kojem živi, brine o mačkama i pticama. Marković je, boraveći na specijalizaciji u Holandiji bio očaran odnosom gradjana te zemlje prema životinjama i pticama. Video je da su životinje u toj zemlji okružene neverovatnom količinom ljubavi, i da se ljudi prosto utrkuju ko će pre da ih nahrani”.

Novosadjanin, Damir Malešev filozof i konceptualni umetnik, je napisao tekst pod naslovom: “Pokrovitelj prirode u srcu grada”. On izmedju ostalog piše:…

“Par kratkih reči želim da napišem povodom mog prijatelja, profesora Kamenka M. Markovića o kome se mnogo toga lepog zna. Čestit karakter govori delima—dobrim delima, koja se poput slatkih plodova razdaju svakome ko ih dobronamerno prima. Sa istim žarom sa kojim slika, piše poeziju i autentično predaje istoriju umetnosti—sa tim žarom, već mnogo godina unazad, Kamenko M. Marković spasava, neguje naše neretko ugrožene sustanare mačke i golubove. I neka se ne da sagledati kraj linije života koja nas spaja sa prirodom, oličenom u tim zahvalnim životinjama. I neka je svako od pomoći ljudima poput Kamenka M. Markovića u toj plemenitoj misiji”.

Povodom ovog teksta objavljen je veliki broj komentara. Navodim samo jedan, onaj koji je napisala Ana a, on glasi:

” Da je više ovakvih ljudi, svet bi procvetao. Oni su moji heroji”.

Osvedočeni humanista, Kamenko M. Marković održao je 4. oktobra ( dan Rembrantove smrti) predavanje o Rembrantu. Tim predavanjem obeležio je 55 godina bavljenja Rembrantovim životom i stvaralaštvom, a prisutni su “bili u obavezi” da donesu po kesicu hrane za mace. Marković će i nadalje nastaviti da drži predavanja u korist maca, u nastojanju da obezbedi hranu macama. Čuvari i ljubitelji ovih maca imaju želja da one budu zdrave i vesele. Njima bi dobrodošla svaka vrsta pomoći namenjena isključivo macama ( zrnasta i konzervirana hrana) tim pre što do sada od nikoga nisu ništa tražili.

Zainteresovani mogu da se jave Dragani na mejl adresu (mrvica76@gmail.com). Čuvari ovih životinja biće im zahvalni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com