Zdravlje

I dalje nema rešenja za najbolje diplomce medicine sa prosekom iznad 9,5

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić uručila je ugovore o radu za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji. Ipak, za mlade lekare iz Niša posla nema jer je ove godine zapošljavanje najboljih diplomaca organizovano samo jednom, umesto dva puta, kao što je to bio slučaj svih proteklih godina, počev od 2018. godine.

Oni su se pre desetak dana obratili medijima, nakon čega su pozvani na razgovor u Ministarstvu zdravlja. Razgovorom nažalost nisu došli do rešenja.

“Ne želimo da negativnom konotacijom ovog dopisa utičemo na dodelu ugovora naim kolegama koji su izabrani u prvom prvom krugu zapoiljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji. Koristimo ovu priliku da kolegama koji su dobili zapošljenje javno i iskreno čestitamo te da im poželimo uspešnu karijeru jer su to zaslužili”, istakli su u dopisu dostavljenom Niškim Vestima.

Ipak, mladi lekari koji su sa visokim prosekom završili studije, osećaju obavezu da se ponovo oglase. Dodaju da su zahvaljujući medijima pozvani na razgovor u Ministarstvu zdravlja.

“Uprkos našim očekivanjima, da će Ministarstvo izaći sa predlogom kako da se problem reši, odmah na početku nam je saopšteno da drugog kruga zapošljavanja najboljih diplomaca neće biti, uz obrazloženje da u budžetu Republike Srbije nema sredstava za ovu aktivnost. Takodje nam je rečeno da zapošljavanje po ovom osnovu nije obaveza Ministarstva već stvar dobre volje Vlade. Od strane predstavnika ministarstva nam je savetovano da pratimo oglase za zapošljavanje te da pristupimo volonterskom  radu kao prvoj stanici na putu ka konačnom zaposlenju, što se u prošlosti pokazalo neefikasnim i rezultiralo masovnim odlivom medicinskih radnika. Postavljeno nam je pitanje da li mi imamo neki predlog kojim bismo rešili ovu situaciju”, preneli su.

Oni su predložili da najbolji diplomci koji nisu zaposleni po prvom konkursu dobiju mogućnost za zaposlenje isključivo na radnim mestima sa deficitamnim specijalizacijama bez mogućnosti da biraju specijalizaciju već da ona bude dodeljena na osnovu realnih potreba što je odbijeno.

“Na pitanje da li bismo pristali na rad u sekundamnim i tercijarnim ustanovama predložili smo da nam se dostavi lista ustanova sa mogućim radnim mestima i budućim specijalizacijama, ali su predstavnici ministarstva, bez obzira na to što su oni postavili pitanje konstatovali da to nije moguće uraditi mimo javnih konkursa te se stiče utisak da je njihov predlog bio neozbiljan”, kažu lekari.

Ističu da je jedina pozitivna stvar bilo uveravanje da će na sastanku Vlade RS, koji je bio zakazan za 18. oktobar predstavnici Ministarstva izneti problem sa kojim su se susreli mladi lekari i razmotriti moguća rešenja, a da će ih o ishodu obavestiti i izdati saopštenje za javnost.

“Prema našim saznanjima ništa se od ovoga nije desilo. Od Ministartva zdravlja nismo primili nikakvo obaveštenje, niti je izdato saopštenje za javnost. Imajući u vidu sve što smo naveli, kao i odnos predstavnika Ministarstva prema nama i našem problemu tokom pomenutog sastanka”, dodali su.

Oni se nakon svega pitaju: Da li ovo znači da rešenje za njihov problem ne postoji?, Zašto su bili pozvani na sastanak kada im nije iznet nijedan predlog?,  Ako je stav Ministarstva po ovom pitanju u startu bio negativan, zašto o tome nisu obavešteni mail-om ili na bilo koji drugi način, već su bili izloženi dodatnim troškovima odlaska za Beograd, gubitku vremena i ponižavajućem odnosu od strane predstavnika Ministarstva.

Na kraju postavljaju i pitanje: Da li je ovo način na koji Republika Srbija stimuliše i omogućava najboljim kadrovima da se dalje usavršavaju i da ostankom u svojoj zemlji doprinesu opštem napretku i prosperitetu svih nas, ili nam se na ovaj način šalje poruka da profesionalnu karijeru ipak treba da gradimo van granica naše zemlje?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com