Društvo

Grad planira da preseli glavnu železničku stanicu na područje Crvenog Krsta. Opozicija za planove vladajuće većine kaže da je to “pamflet lepih želja”

Odornici Skpštine grada Niša danas su razmatrali o izmenama Generalnog urbanističkiog plana, i o brojim izmenama koje su uglavnom tiču pretvaranja površina ostalih namena u površine javne namene, kako bi se izvršila eksproprijacija. Cilj izmena i dopuna je stvaranje uslova za izgradnju, rekao je predlagač Odluke Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam. Planova i projekta je mnogo, a njih predstavnici opozicije vide samo kao puste želje. Oni su kazali da je sve ovo samo na papiru, a kada će početi radovi i dalje se ne nazire.

Grmeša je najavio da će ovim izmenama biti omogućeno da arheološko nalazište, koje je pronađeno na privatnoj parceli u Panteleju, bude pristupačno za sve posetioce. Takođe, u planu je i uređenje romskog groblja, koje bi pre toga trebalo da postane javno. Planom će biti predviđeno i izmeštanje glavne gradske železničke stanice na područje Crvenog Krsta, kako bi u jednoj zoni bila objedinjena saobraćajna čvorišta, uz aerodrom i glavnu autobusku i prigradsku stanicu.

Planira se da se i deo oko Tvrđave, na kome je trenutno parking, proglasi javnim, kako bi namena te površine bila u skladu sa Tvrđavom. Takođe, biće i promena u planu izgradnje nove kvantaške pijace, s obzirom na to da je potreban veći prostor, nego što je to prethodno predviđeno, kako bi se tu smestio kompletan sadržaj.

Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam

„Izmene Generalnog urbanističkog plana se uglavnom odnose parcijalne izmene koje se tiču pretvaranja površina ostalih namena u javne namene. Tu mislim na javni parking u Dušanovoj ulici, objekat „Medikoterapije“ koji je trenutno u funkciji zdravstva, treba da bude u funkciji predškolskog obrazovanja, kako bi mogao tu da se napravi vrtić, odnosno da se izvrši prenamena. Romsko groblje na području Crvenog Krsta treba da postane javno, da se stvori osnov za eksproprijaciju, novopronađena arheologija na Panteleju, koja je trenutno u privatnom vlasništvu, to je zona stanovanja koja treba da se proglasi javnom, da bi se stvorio osnov za eksproprijaciju i sutra izlaganje tog prostora javnosti“, rekao je Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam.

Dragoslav Ćirković iz koalicije „Niš, moj grad“, smatra da je ovakvim dnevnim redom SNS već krenuo u izbornu kampanju.

Dragoslav Ćirković, koalicija “Niš moj grad”

„Sama činjenica da je gospodin Grmuša pobrojao milion tačaka kazuje da je Srpska napredna stranka već krenula sa izbornim ciklusom, i da je to jedan pamflet lepih želja. Sve to je divno, bilo je priča i o uređenju Novog groblja, kad se pominje romsko, raduje me da gradska vlast sagleda i to romsko groblje, kako priliči 21. veku. Ali imate i Staro groblje koje je ostalo u tim željama da će ga urediti i da će od njega napraviti memorijalni park, od svega toga nije se dogodilo ništa“, poručio je Ćirković.

Njegov kolega Branislav Jovanović je rekao da će glasati za svaki “napredni” projekat, ali ne vidi da se nešto konkretno radi.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Ja ću vas podsetiti da je ministarka Zorana Mihajlović obećala da će radovi na izmeštanju pruge početi 2017. godine. Za sve ove planove mogu da se pohvale kada sve to budu uradili. Obišao sam radove na izgradnji postrojenja za otpadne vode, uradili su samo 200, kada će da urade kompletan sistem. Sledeća firma koja će da se otvori ovde je 2027. godine i uposliće nešto više od 300 radnika. Eto to je perspektiva Niša”, istakao je Jovanović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da se rezultati ove gradske vlasti vide i da je od 54 projekta iz Plana lokalnog ekonomskog razvoja, samo osam trenutno u fazi projektovanja, dok se na ostalima radi. Dodaje da nema spiska lepih želja, već samo radovi i rezultati.

“Opozicija je tu da nas zasmejava, mi smo tu da radimo”, poručila je Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Ne zna se ko je gori, ovi što su ja vlasti koji nas lažu..ili ovi što su bili na vlasti(sada opozicija)-Banamen i njegov G17..gde su ljudi morali da se učlane kod njega da bi im asfaltirao ulicu..i onda se takav javi da palamudi..
    Sramota-Zetska ulica..jedna od najfrekventnijih ulica u Nišu, Bolnica i Čair..rupa do rupe..jednu šahtu ne umeju da postave kako treba..neka idu u Deltu da vide kako treba da izgleda 😀
    Sve u svemu..najebali smo ga 😱😂

  2. Bespolsen pop… Stanovao sam pored pirotske pruge u ul. Save Kovačevića. Od kako sam se rodio pričalo se kako će da se izmesti ta pruga. Sada imam 69g i još nije izmeštena. Mnoge vlasti počinju sa izmeštanjem kada su izbori…

  3. Ova žena bi sve,a ne pomera se sa tačke stajanja,sve upropasteno,toliko toga fali ovom gradu,novo rukovodstvo npr….

  4. Samo unistavate sveeee, nikako da bude tamo i gde je sagradjeno. Samo da se modernizuju, uredjuju, sto visee zelenila i drvece i to je to. A ne levo desno… Umoran sam od svega, i cak ne mogu da se zaposlim jer nemam vezu a dzabe mi je faks i pre neki dan su me zvali mnogi s SNS da idem na miting i naravno nisam isao, svaki dan neki novi proble, samo jurim i resavam, to je zivot? Jos malo pa odlazim tamo gde je uredjena, pravna drzava a to je Nemacka (bio sam dva puta)… Jedva cekam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com