Društvo

GRAD OBELEŽAVA TRI VEKA TVRĐAVE. Sledi uređenje trga ispred Beogradske kapije

Niška tvrđava je simbol Grada Niša i spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Ovaj spomenik kulture, izgrađen na temeljima antičkog i srednjevekovnog utvrđenja, ove godine obeležava tri veka. Prema rečima gradske većnice za kulturu i turizam Adriane Anastasov, nakon otvaranja Beogradske kapije, sledi uređenje kopletnog prostora trga ispred same kapije, ali i Letnje pozornice. Biće rekonstruisana Bali Begova džamija i barutana.

Radi se na saniranju zidina i na redovnom održavanju kako bi se sprečila oštećenja. Anastasov je najavila i osnivanje preduzeća, koje će se baviti isključivo Tvrđavom i njenim uređenjem i razvojem.

„Započeli smo saniranje zidina, a redovnim održavanjem sprečavamo oštećenja. Posle više decenija smo otvorili Beogradsku kapiju. Planiramo uređenje kompletnog prostora i gradimo trg ispred Kapije. Spremamo se za obeležavanje tri veka Niške tvrđave. Brinemo i o unutrašnjem delu tvrđave, uređujemo Letnju pozornicu, gde se održavaju „Filmski susreti“, horske svečanosti i mnogobrojni kulturno-zabavni događaji. Sačuvaćemo jedinu preostalu džamiju, Bali-begovu i rekonstruisaćemo je u potpunosti. Oplemenjujemo sadržaj Tvrđave i oplemenjujemo lokale gde će biti smešteni stari zanati. Sačuvaćemo barutane, završili smo rekonstrukciju prve od ukupno četiri, i nastavljamo uređenje ostalih“, najavila je Adriana Anastasov.

Bedemi sadašnje tvrđave sagrađeni su 18. veku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Само празна прича. Стање Тврђаве је забрињавајуће, а испред “Београдске капије” пре више од 1. године оставише 200 људи без тезги, а 20 без локала и оформише клозет.

  2. To je dakle to. Sutra kafu za poneti i idem da popijem kafu ispred kapije dok ne budu posekli prelepa stabla i ne budu kaldrmu zamenili behatonom. Nadao sam se da se Sotir nece baviti uredjenjem tvrdjave ali sta sad da se radi? Uzas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com