Društvo

“Venecijanac” Mehmed Aga koji je hteo da renovira Tvrđavu umalo nastradao u nameri da to uradi

Katastrofa 1702. godine - Kako je propala rekonstrukcija Niške tvrđave početkom XVIII Veka

Prilikom ponovnog pada u ruke Osmanlija 1690, niška tvrđava je teško oštećena. Sam Sultan Mustafa Drugi 1695. godine posetio je Niš i vidno razočaran stanjem na terenu naredio je da se tvrđava hitno popravi.

Izgradnje i rekonstrukcije tvrđava u otomanskom carstvu počinjale su postavljanjem glavnog arhitekte, a ta čast pripala je Mehmed Agi, kome otomanski hroničari toga vremena dodaju prefiks FRANK, kako bi stavili do znanja da se radi o konvertitu sa zapada.

Više svetla na njegov identitet baca Muhittin Kull sa univeziteta Artvin Çoruh, u svom radu: Osveta venecijanskog konvertita – Đirolamo Galoppo i poslednja fortifikacija. Naime u pitanju je Venecijanac pod imenom Đirolamo Galoppo koji je 1683. godine prebegao na otomansku stranu i promenio veru. Gallopo je radio najpre na utvrđivanju tvrđave Karababa na Eviji.

U Nišu je bilo potrebno popraviti tvrđavu, iskopati i očistiti rovove i bastione i učiniti ih pogodnim za upotrebu.

Mehmed Aga je planirao van rovova da izgradi četiri velika bastiona i za to su bile potrebne municija, kreč, kamen, pored novca za majstore i radnike, što bi koštalo 361.435 kuruša, kaže Nenad Petrović za Niške Vesti.

“Međutim ovaj pokušaj velike rekonstrukcije veoma brzo je pošao po zlu. Iako inicijalno odbren, budžet je postao previše glomazan, vreme koje je bilo potrebno da se tvrđava izgradi predugo. Na posletku nizali su se izveštaji o lošem tretmanu lokalnog stanovništva i fizičkih radnika koji su na tvrđavi radili”, kazao je Petrović.

Sve ovo je dovelo do spekakularnog neuspeha rekonstrukcije Mehmed Age, koji je kako navodi hroničar Silahdâr Fındıklılı Mehmed Ağa, jedva spasio živu glavu i to samo zahvaljujući prijateljima na dvoru u Carigradu.

Niška tvrđava ostala je u ruševinama sve do 1716. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Једна ствар ми је остала нејасна у вези Београд капије. На спољној фадади изнад капије се налазе 3 велике и једна мала Давидова звезда! Ти рељефи су, предпостављам из доба обнове Нишке тврђаве у периоду од 1719. до 1723.године. Тада је и отворена ова капија, ако се не варам. Одакле јеврејски симболи на исламској капији и уопште обновљеном утврђењу у 18. Веку?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com