Ekonomija

Grad Niš sačinio Nacrt budžeta – javna rasprava, predlozi, sugestije putem mejla ali i na lokalnoj TV

Sačinjen je Nacrt budžeta Grada Niša za 2022. godinu i on se već nalazi na gradskom sajtu, čime je započeta javna rasprava o najvažnijem dokumentu za iduću godinu.

Građani, organizacije civilnog društva, mediji i svi zainteresovani moći će svoje predloge, primedbe, sugestije da dostave Gradskoj upravi za finansije do 7. decembra u 22.30 sati putem internet adrese ( UF.Info@gu.ni.rs ) kao i direktnim uključenjem u program na televiziji Belami, 7. decembra, od 20.30 do 22.30.

U Nišu je otvorena javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2022. koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, a predvidja da prihodi u narednoj godini budu 12,07 milijardi dinara, dok su rashodi 12,43 milijarde. U odnosu na budžet koji je Skupština grada usvojila prošle godine, prihodi su uvećani 2,96 odsto. Za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja biće izdvojen 71 milion, što je za dva miliona više u odnosu na 2021. Najznačajniji prihod niškog budžeta trebalo bi da bude porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke koji plaćaju gradjani 6,77 milijardi dinara i porez na imovinu 2,08 milijardi.

Medju najznačajnijim stavkama budžeta na rashodnovnoj strani su plate zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim ustanovama i preduzećima. Za zarade sa porezima i doprinosima planirane su 3,2 milijarde dinara, s tim što zaposleni mogu da računaju i na socijalna davanja pošto je za tu namenu planirano 63,3 miliona dinara. Za naknade zaposlenih “u naturi” planirano je 44,4 miliona dinara, za nagrade 44 miliona dinara, a za troškove putovanja 25,3 miliona dinara. U Nactu budžeta navedeno je da u Gradskoj upravi radi 1.106 radnika, dok ih je u četiri gradske opštine 197. Iz budžeta se, zajedno sa zaposlenima u različitim ustanovama i preduzećima, finansira 2.739 zaposlenih. Nacrtom je takodje data specifikacija rashoda po pojedinim programima, a najviše para planirano je za razvoj saobraćaja i sabraćajne infrastrukture, 1,58 milijardi dinara, za funkcionisanje predškolskog vaspitanja namenjene su 1,2 milijarde, razvoj turizma 1,05 milijardi, a za komunalnu delatnost jedna milijarda.

 “Javna rasprava o Nacrtu budžeta vodiće se pred svim građanima Niša na RTV Belami u utorak, 7. decembra počev od 20.30 sati. U toj emisiji svi će direktnim uključenjem moći da učestvuju u kreiranju Budžeta Grada Niša za 2022. godinu. Javna rasprava biće organizovana i neposredno sa građanima u skladu sa epidemiološkim merama o čemu će javnost biti naknadno obaveštena”, napisala je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu gradonačelnica Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com