Ekonomija

Grad Niš inkasirao od poreza na imovinu 1,3 milijarde dinara

Grad Niš je od poreza na imovinu inkasirao ove godine više od 1,3 milijarde dinara, što je za 50 miliona više u odnosu na prošlu godinu, izjavila je načelnica niške Gradske uprave za finansije Nina Ilić.

 

“Zadovoljni smo visinom naplaćenog poreza, s obzirom na celokupnu situaciju koja nas je ove godine zadesila i na otežane uslove poslovanja”, rekla je Ilić.

Prema njenim rečima, ove godine nije bilo povećanja poreskih stopa, a rast prihoda od poreza je ostvaren zahvaljujući povećanju površine stambenog i poslovnog prostora koji se oporezuje.

“Mukotrpnim radom na terenu uspeli smo da povećamo obuhvat prostora koji se oporezuje za preko million kvadrata. Uradili smo to u okviru projekta koji smo realizovali zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština”, istakla je Ilić.

Kazala je da će Sekretarijat za lokalnu poresku administraciju i naredne godine raditi na uvećanju “kvadrata” koji se oporezuju, ali ne obilaskom terena, već uz pomoć podataka koji postoje u bazi Sekretarijata i podatak koji stižu od javnih beležnika.

Ona je podsetila da su javni beležnici obavezni da sve ono što overe – kupoprodajne ugovore, nasledna rešenja, ugovore o poklonu, dostave Sekretarijatu za lokalnu presku administraciju na dalju nadležnost.

“Gradjani koji su stekli nekretnine pre 1. januara ove godine, mogu da te promene imovnog stanja dostave Sekretarijatu mejlom, poštom ili u gradskom Uslužnom centru u ulici Nikole Pašića”, izjavila je Ilić.

Prema njenim rečima, Sekretarijat za lokalnu poresku administraciju će i ove godine poslati odredjeni broj opomena za plaćanje, ali to neće biti veliki broj, s obzirom na otežane uslove plaćanja usled epidemije.
Ilić je dodala da će gradjanima biti odobreno i odloženo plaćanje poreza na imovinu, kako bi lakše izmirili svoja dugovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com