Ekonomija

Budžet za 2019. godinu predstavljen korisnicima na javnoj raspravi

Predstavnicima nevladinih organizacija i drektinim i indirektnim budžetskim korisnicima danas danas je u Skupštini grada Niša predstavljen Nacrt budžeta grada za 2019. godinu.

Sekretar Seretarijata za finansije grada Niša Danijela Spasović izjavila je da će Budžet grada Niša u narednoj godini iznositi 10,8 milijardi dinara, odnosno 1,2 milijarde više nego u ovoj godini.

“Prihodi grada uvećani za 1,2 milijarde zbog očekivanih većih prihoda od poreza na zarade i poreza na imovinu, kao i zbog povećanja svih ostalih taksi i naknada. To je samo procena, videćemo već u prvom kvartalu da li će se zaista tim planiranim tempom gradska kasa i puniti. Ukoliko dodje do nekog disbalansa, tada ćemo razgovarati o tome”, izjavila je Spasović na javnoj raspravi u Skupštini grada Niša.

Prema njenim rečima, Nacrtom budžeta za narednu godinu predvidjeno je da najviše para (dve milijarde dinara) bude izdvojeno za Sekretarijat za investicije, a 1,6 milijardi dinara planirano je za Sekretarijat za obrazovanje.

“To ne znači da nismo sagledali druge sekretarijate, odnosno druge programe. Imamo povećanje sredstava kod socijale za devet odsto i oko sedam odsto za povećanje plata. Ostali rashodi povećani su na pozicijama izgradnje. Budžet je razvojni”, istakla je Spasović.

Ona je kazala da se već mesec i po dana održavaju tribine u različitim delovima grada, tako da su gradjani imali priliku da daju sugestije na Nacrt bužeta za narednu godinu.
Predstavnik Nacionalne koalcije za decentralizaciju Danijel Dašić istakao je da je “vrlo zbunjujuće” najavljeno povećanje poreza od milijardu dinara.

“Bez obzira što je baza imovine za oporezivanje povećana za 550.000 kvadrata ne možemo očekivati povećanje poreza za jednu milijardu. Da li to znači da nam vlast sprema novogodišnju čestitku u vidu povećanja poreza”, izjavio je Dašić.

On je rekao da je ovogodišnje izvršenje budžeta grada Niša oko 600 miliona godišnje, tako da će u najboljem slučaju grad doći do kraja godine do nekih osam milijardi.

“Imali smo proteklih godina realnije planiranje budžeta jer je grad u prethodnom periodu imao hroničnu boljku neizvršenja. Za narednu godinu se planira 10,7 milijardi. Kako je to moguće”, upitao je Dašić.

Prema njegovim rečima, jedna od prioritetnih stavki budžeta je “virtuozna prezentacija višeslojnog identiteta modernog Niša” za koju je predvidjeno 37 miliona dinara, što je mnogo više para nego što je namenjeno za neke investicije.

“Gradjani Matejevca, Knez Sela i Sečanice mogli bi ovim parama da dobiju zdravu pijaću vodu”, rekao je Dašić.

On je rekao da Niš ne bi imao u budžetu “virtuozne manifestacije”, već bi budžet bio dobro osmišljen i ostvariv da su gradjani imali priliku da na vreme učestvuju u njegovoj izradi.

Na sledećoj javnoj raspravi koja će uskoro biti održana u Skupštini grada Niša priliku da se izjasne o Nacrtu budžeta dobiće svi zainteresovani gradjani Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com