Društvo

Filmska ekipa Norveške u poseti Nišu: Srpski logoraši ne smeju biti zaboravljeni

Norveška filmska ekipa koja u Srbiji snima delove filma o stradanju Srba u norveškim logorima pod nazivom “Logora smrti u Karašjoku”, bila je danas u poseti Nišu, jer se i u našem Gradu snimaju pojedini delovi o stradanju Srba u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.

Među gostima su bili Kjetil Palmkvist, režiser filma, Terje Holm, koji je stručni saradnik na filmu i dugogodišnji novinar uglednih norveških medija i Branko Dimeski, producent filma.

Miško Živić, većnik Gradske opštine Palilula, izrazio je zadovoljstvo zbog gostovanja, kako kaže, dragih prijatelja iz Norveške.

” Oni su ovde, za nas, vrlo značajnim poslom. Poslom koji budi vrlo tužne uspomene, a to su uspomene iz Drugog svetskog rata, kada su naši Srbi bili internirani u norveške logore, koji su bili na krajnjem severu zemlje. Od tada postoji jedno neraskidivo prijateljstvo između norveškog i srpskog naroda. Više puta je apostrofirano da je to jedno istinsko prijateljstvo. Posle 80 godina, naši dragi prjatelji iz Norveške su imali potrebu da sačuvaju od zaborava sve te ljude koji su bili u Norveškoj, internirani od strane Nemaca. Mnogi od njih su ostavili svoje živote u Norveškoj”, rekao je Živić, pa dodao:

“Jednostavno su želeli da takvi heroji ne budu zaboravljeni, i to je njihova inicijativa, potpomognuta sa naše strane, pogotovu sa ove naše niške strane. Mislim da je to dobar korak ka uspostavljanju još dubljih odnosa. Vi znate da postoji Društvo norveško-srpskog prijateljstva, a mislim da će sada biti podignuto na mnogo više nivo i mnogo intenzivnije. Kada film bude završen, imao sam tu slobodu da u ime Filmskih susreta bude počasno prikazan taj film, koji će biti sniman i na Bubnju i na spomen kosturnici ljudima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.”

Prema rečima režisera ovog filma Kjetila Palmkvista, u okviru ovog projekta snimljeno više filmova, pa da se javila potreba da se ovekoveči i stradanje srpskih logoraša na severu Norveške.

“Primarni zadatak našeg boravka u Srbiji su intervjui sa porodicama stradalih logoraša u Norveškoj, ali je takođe važno da ćemo danas u Nišu snimiti logor Crveni krst, Memorijalni park Bubanj, a takođe ćemo imati intervjue sa par istoričara, koji će govoriti na ovu temu.”

On je otkrio pojedinosti snimanja u Srbiji i u vezi sa premijerom.

“Mi smo ovde smo 3-4 dana. Doći ćemo u Srbiju ponovo, najmanje još par puta kako bismo snimili, malo je vremena da to odjednom sve završimo, a film će biti prikazan na leto 2022. godine, povodom jubileja 80 godina stradanja srpskih logoraša u Norveškoj”, objašnjava režiser.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. ORL istoričar i uobičajen niški cirkus. Bolje da je većnica za kulturu preuzela konzervaciju, te da “Palilulska SNS komedija” bude kompletna.

    1. Ne vredjajte ljude koji su najblize izgubili u bezunom ratu, a danas jos uvek u mogucnosti da pricaju o tom strasnom vremenu! Ne mesajte politiku i strahote srpskog naroda!

  2. Ja sam takođe izgubila najbliže u oba Velika rata, ali prepuštam istoričarima da kvalifikovano pričaju o tome. Uzgred moje visoko obrazovanje tangira pomenutu temu, ali reč se uvek daje struci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com