Kultura

Film o Dragutinu Matiću, najpoznatijem srpskom vojniku iz Velikog rata u Domu vojske u Nišu

Dokumentarni film „Dragutin Matić – OKO SOKOLOVO“ biće prikazan u petak 21. septembra, u sali Doma Vojske Srbije u Nišu. Početak projekcije je u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Povod za prikazivanje filma o najpoznatijem srpskom borcu iz ovih krajeva, pred niškom publikom je obeležavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta. Film je uradila produkcijska kuća “Synopsis” iz Niša, uz podršku Opštine Gadžin Han i Turističke organizacije Gadžin Han.

Dragutin Matić bio je ratni izviđač poznat pod nadimkom Oko sokolovo. Rođen je u selu Kaletinac na obroncima Suve planine 10. januara 1888. godine, kao najmlađi od šestoro dece Peše i Nevene Matić. Posle rane smrti roditelja, brigu o deci preuzeo je najstariji brat Đorđe. Dragutin se nije školovao, ali je znao da čita i piše. Do 1910. godine, kad je otišao na odsluženje vojnog roka, već je bio oženjen Krunom Ranđelović i imao četvoro dece i često je odlazio u pečalbu kao građevinski radnik. Prvi balkanski rat ga je zatekao na služenju vojnog roka, u Beogradu, gde je bio regrutovan kao konjanik. Usledili su zatim, Drugi balkanski rat, Prvi svetski rat i prelazak preko Albanije i u sva tri se Dragutin isticao svojom hrabrošću.

Njegova fotografija postala je simbol Prvog svetskog rata i seljaka u njemu i jedna od najpoznatijih iz tog vremena. Skoro 50 godina posle rata, Dragutin je živeo ne znajući da je njegov lik svetski poznat kao simbol herojstva jednog malog naroda. U slavi je uživao nešto manje od pet godina, do smrti 1970. godine.

Film o Dragutinu Matiću, srpskom borcu iz sela Kaletinac, premijerno je prikazan u Gadžinom Hanu 12. juna ove godine, a u planu je da bude prikazan na Krfu, krajem septembra, na centralnoj proslavi stogodišnjice od završetka Velikog rata.

Kuća čuvenog vojnika postaje muzej

Ugovorom o poklonu koji su 10. jula 2018. godine potpisali naslednici Dragutina Matića i rukovodstvo opštine Gadžin Han, porodična kuća slavnog heroja u selu Kaletinac, postaće muzej, čime će biti sačuvana uspomena na slavnog pretka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com