Stari Niš

Pre 136 godina na obroncima Suve planine rođen je Dragutin Matić – Oko sokolovo

Na današnji dan 1888. godine u selu Kaletinac ispod litica Suve planine rođen je Dragutin Matić – Oko sokolovo

“Sad se o njemu sve zna: to je najpoznatiji ratni izviđač u istoriji srpske vojske. Oko sokolovo. Pravo ime Dragutin Matić.

Legendarna fotografija Dragutina Matića; Foto: FB Stare slike Niša i okoline

Ratna fotografija je obilazila zemljinu kuglu. Služila je kao simbol odanosti vojnika ratnom zadatku radi odbrane otadžbine, kao simbol koncetracije čoveka u opasnom vremenu – ratu, kao simbol budnosti, predanosti, ozbiljnosti u obavljanju ratnog zadatka… Kružila, kružila. Ulazila u ratne albume, krasila pozivnice za proslavu ratnih događaja, bila nezamenljiv pratilac publikacija o teškim danima, velikim borbama, sjajnim pobedama srpske vojske, o tome da je 𝒔𝒓𝒑𝒔𝒌𝒊 𝒐𝒑𝒂𝒏𝒂𝒌 𝒔𝒑𝒂𝒔𝒂𝒐 𝒄𝒊𝒗𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒄𝒊𝒋𝒖.

Legendarna fotografija Dragutina Matića; Foto: FB Stare slike Niša i okoline

Krajem juna 2022. godine otvorena je Spomen kuća najpoznatijeg srpskog izvi]ača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo u njegovom rodnom Kaletincu, u opštini Gadžin Han. Porodična kuća Matića bila je decenijama napuštena, tako da nije mogla da bude obnovljena, već je izgradjena nova, identična onoj u kojoj je rođen i u kojoj je preminuo.

Dragutin Matić bio je ratni izviđač poznat pod nadimkom Oko sokolovo. Rođen je u selu Kaletinac na obroncima Suve planine 10. januara 1888. godine, kao najmlađi od šestoro dece Peše i Nevene Matić. Posle rane smrti roditelja, brigu o deci preuzeo je najstariji brat Đorđe. Dragutin se nije školovao, ali je znao da čita i piše. Do 1910. godine, kad je otišao na odsluženje vojnog roka, već je bio oženjen Krunom Ranđelović i imao četvoro dece i često je odlazio u pečalbu kao građevinski radnik. Prvi balkanski rat ga je zatekao na služenju vojnog roka, u Beogradu, gde je bio regrutovan kao konjanik. Usledili su zatim, Drugi balkanski rat, Prvi svetski rat i prelazak preko Albanije i u sva tri se Dragutin isticao svojom hrabrošću. Umro je 1. januara 1970. godine u rodnom selu.

Septembra 2018. godine prikazan je Dokumentarni film „Dragutin Matić – OKO SOKOLOVO“. Povod za prikazivanje filma o najpoznatijem srpskom borcu iz ovih krajeva, pred niškom publikom bilo je obeležavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com