Društvo

Fakultet koji grad stavlja u sam vrh IT tehnologije

Svečanom akademijom, dodelom zlatnih indeksa nekadašnjim elektroncima koji su fakultet upisali pre tačno 50 godina, i uručenjem priznanja najboljim studentima na osnovnim studijama, Elektronski fakultet u Nišu obeležio je 58 godina postojanja i rada. Proslavi su prisustvovali rektor Univerziteta ptofesor Dr Dragan Antić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, članovi Senata Univerziteta, Savet fakulteta i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,i gosti među kojima i dekani i prodekani više visokoškolskih institucija iz naše zemlje i Bugarske, Severne Makedonije i Republike Srpske.

“Za nas na fakultetu je posebno interesantno da će istraživači moći da svoje ideje i rezultate da pretoče u proizvode, usluge, softvere, koje će moći da ponude i na tržištu, a najvažnije od svega je da mladi ljudi, svršeni studenti mogu da započnu svoj biznis u oblasti visokih tehnologija”, rekao je Dekan Elektronskog fakulteta profesor dr Dragan Mančić.

On je istakao da je zadovoljan što je Vlada Srbije prepoznala ovu obrazovnu instituciju kao partnera u akcionom planu za razvoj IT sektora. Tako je na fakultetu i nastao start up centar, namenjen inovativnom preduzetništvu mladih.

“Za nas na fakultetu je posebno interesantno da će istraživači moći da svoje ideje i rezultate da pretoče u proizvode, usluge, softvere, koje će moći da ponude i na tržištu, a najvažnije od svega je da mladi ljudi, svršeni studenti mogu da započnu svoj biznis u oblasti visokih tehnologija”, rekao je dekan Mančić.

Ovih dana završen je tender za izbor izvođača za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele.

Gradonačelnik Bulatović je poručio je da je velikim delom zahvaljujući upravo ovom fakultetu i stručnjacima koji su se tu obrazovali, Niš decenijama sa ponosom nosio epitet Grada elektronike, i da je sada cilj da se taj ugled povrati, i da Niš bude ponovo prepoznatljiv kao centar elektronike i naprednih tehnologija.

”Grad će, u tom smislu, učiniti sve da, u saradnji sa Vladom i državnim institucijama, pomogne razvoj i unapređenje nauke u Nišu. U tom cilju gradi se nova Lamela Elektronskog fakulteta, izgrađen je Startap centar, a uskoro ćemo dobiti i Naučno-tehnološki park, jer je ulaganje u znanje, ulaganje u budućnost i čitav život’‘, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com