Društvo

NIŠKI DŽEDAJI donirali 80 računara Elektronskom fakultetu! Za GINEKOLOGIJU sakupili 14.500 evra, a evo koje su još akcije u planu

Već je svima u Nišu poznato da niški džedaji pomažu onima kojima je to potrebno, a sada su imali najveću akciju ikada, koju su realizovali za samo mesec dana.

U toj akciji džedaji su sakupili donacije za čak osamdeset računara koji su bili potrebni studentima Elektronskog fakulteta.

Vođa džedaja, Miloš Antić, objasnio nam je po kom mehanizmu rade i kako odlučuju kome će pomagati.

„Razvili smo mehanizam podrške građanima, koji smo nazvali Malter mehanizam. Kada nam se građanin ili građanka obrate sa idejom koja se tiče progresa zajednice, sve resurse i znanje stavljamo na raspolaganje da služimo tom aktivnom građaninu. Time njega podstičemo da ostane aktivista i oseti lepotu promene u društvu.“

Ovom prilikom, asistent sa Elektronskog fakulteta je podelio sa njima problem koji postoji na fakultetu, pa su oni odmah priskočili u pomoć.

„Nikola Davidović, asistent sa Elektronskog fakulteta nam se obratio sa inicijativom koja ukazuje na problem gde studenti nemaju kvalitetne uslove za rad. Sistem je spor da bi reagovao, a mi nemamo vremena da gubimo generacije. Tako da smo upravo tako došli na ideju kako da mobilišemo zajednicu i zakotrljamo ideju koja podseća da su generacije dužne da brinu o onima koje tek dolaze“, kaže Miloš za Niške Vesti.

Ovo je druga po redu velika akcija ovakvog tipa koju su džedaji sproveli.

„U prvoj akciji sakupili smo novac 14.500 eura i donirali ginekologiji, kako bi nabavili sto za reanimaciju prevremeno rođenih beba“, ističe vođa džedaja.

Ovaj humanistički pokret planira i dalje da deluje humano i da probudi svest o tome kod što većeg broja ljudi.

„Sledeće dve najvažnije akcije su nam da opremimo ginekologiju u Nišu tehnikom i da sprovedemo do kraja inicijativu koju je pokret pokrenuo sa Gradom pre dve godine, a to je da Učiteljski dom postane omladinski centar za mlade. Oba projekta su vezane za generacije koje dolaze i to nam je najvažnije, jer su oni otvoreni za vrednosti na koje su na žalost starije generacije zaboravile i ne osećaju ih više“ navodi Miloš i dodaje da „empatija, zajedništvo, ljubav, skromnost i jednostavnost rastu u mladima.“

Niški džedaji novac sakupljaju preko platforme donacije.rs.

„To nam daje potpunu transparentnost i stvorilo je godinama veliko poverenje od donatora građana i pojedinaca do kompanija i korporacija.“, naglašava Miloš Antić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Lepo je pročitati ovako nešto. Svaka čast za džedaje.
    Međutim, osim naziva ovog pokreta, o njima nije navedeno ništa više.
    Vidimo jedino da su nešto donirali.
    Ne bi trebalo da se podrazumeva da svi unapred znaju, posao novinara je da čitaoce uputi u temu o kojoj piše.
    Inače, divno je što se fokus stavlja na ovako nešto.

  2. Imao sam priliku da upoznam te dobre ljude i da se razgovaram sa njima na Džedajkonu 2018. i 2019. godine. Još u to vreme su imali sjajne ideje i akcije. Mene interesuje kako se priključiti, ako je moguće.
    Živeli džedaji, puno uspeha želim u daljem radu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com