Virus KoronaZdravlje

Dve trećine hospitalizovanih u KC Niš u jako teškom stanju

U Kliničkom centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 384 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, izjavio je za RTV Pink pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković.

Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, prema njegovim rečima veliki izazov za čitav zdravstevni sistem u Nišu.

Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu.

On je u uključenju za TV Pink rekao da je u Kliničkom centru u Nišu dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji.

Druga trudnica iz Kuršumlije je primljena pre četiri dana i ona se nalazi u stanicionaru bez kiseoničke potpore.

„Imali smo smrtni ishod trudnice, što pokazuje da kovid-19 ne bira ni starosnu strukturu, ni pol“, rekao je Janković.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko dana u Klinički centar u Nišu primljeno više od 20 pacijenata iz Gerontološkog centra Gadžin Han.

Kaže da je u Nišu relativno stabilna situacija poslednje dve nedelje, jer je broj prijema i otpusta u dobrom odnosu, tako da se broj pacijenata u Kliničkom centru u Nišu ne povećava nekom velikom brzinom.

„Ako se nastavi ovaj trend bez nekog značajnijeg povećanja broja prijema, mislim da ćemo vrh pika koji očekujemo pretpostavljam krajem nedelje dočekati sa dovoljno kapaciteta“, rekao je Janković.

Naveo je da je u Kliničkom centru u Nišu još 160 slobodnih postelja za kovid pacijete i oko 20 slobodnih mesta u jedinici intenzivne nege.

Kaže da je trenutno jedna trećina pacijenata uglavnom iz Niša, a dve trećine iz gotovo svih mesta jugoistočne Srbije.

Izvor: Tanjug

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com