DruštvoKultura

Dva priznanja za Nišliju koji je predstavljao Srbiju na EKSPO u Kini

Niški slikar Ilija Fonlamov bio je jedini predstavnik Srbije EKSPO Međunarodnih kulturnih industrija za 2023. godinu koji se ove godine održavao u Kini, u Šangaju u najvećoj dvorani Nacionalnom izložbenom i kongresnom centru.

Njegova serija slika “Molitva”, rađena posebno za ovu priliku i inspirisana motivima sa Tibeta, oduševila je posetioce EKSPO-a u ovoj dalekoistočnoj zemlji. Tehnikom ulja na platnu, Fonlamov je uspeo da prenese duhovne i emotivne poruke kroz svoje umetničko delo i dosegne do posetilaca.

Opus niskog slikara nagrađen je umetničkom nagradom Asocijacije kolekcionara (Collectors’ Art Prize) i nagradom publike koja je prilikom posete glasala za najistaknutiji paviljon u domenu vizualnih umetnosti i ono predstavljeno na njemu (Audience Choice Award).

“Moja je čast bila da na EKSPO-u predstavljam Srbiju serijom slika “Molitva” rađenih za ovaj događaj. Serija od sedam slika radjena je po motivima sa Tibeta, a za cilj sam imao da trenutak molitve u jednom od budističkih manastira uhvatim u sarenilu boja i svojevrsnoj jedinstvenosti, koja bi bila lako razumljiva posetiocima ovde u Šangaju. Iako je moj stil hiperrealizam, ovom prilikom sam pokušao da eksperimentisem i neznatno se izmakao iz tradicinalnog pristupa hiperrealizmu prilikom rada na slikama. Naš paviljon, tačnije serija slika ostala je i te kako zapazena, a kao ishod ponela je dva priznanja”, ponosno ističe Ilija.

Pored zvaničnih priznanja, Fonlamovu je pripalo i nezvanicno, jer je na EKSPO-u, od strane organizatora predstavljen kao vodeći savremeni srpski umetnik.

Premda, Ilijin rad nije posebno poznat javnosti u Srbiji, ovo ne treba da čudi, jer niški slikar vec ima istoriju svojih izložbi, poput one u Tokiju juna ove godine, ali i onih koje tek predstoje.

“Sretan sam zbog priznanja, ali prevashodno mi je drago da je umetnički izraz kojim se bavim, a to je pre svega realizam ostao zapažen i na neki nacin, odneo prevagu nad apstraktnim izrazom. Raduje me činjenica da sam našu zemlju svojim radovima i priznanjima uspeo da stavim ispred zemalja poput Južne Koreje i Japana, čiji su paviljoni bili mnogo veći, sveobuhvatniji i gotovo perfektno pripremljeni za sam EKSPO, naspram našeg koji je, u obimu jako skroman, predstavljao samo moju seriju slika. Najzad, sretan sam da je poruka koju sam pokusao da prenesem doprela do publike na EKSPO-u. Kinezi jako cene svoje motive, ali i sam realizam u slikarstvu i smatraju ga posebnim darom. To mi je donelo dodatne benefite i par budućih angazovanja”.

Ilija Fonlamov će u decembru imati solo izložbu na najdinamičnijem umetničkom događaju u Severnoj Americi, Miami Art Week-u. U Sjedinjenim državama Ilija ce publici predstaviti seriju slika rađenih u hiperrealizmu naslovljenu kao “Avanture Čarlija Džaoa” pod pokroviteljstvom maticne galerije u Majamiju i konzulata Brazila u ovom gradu.

“Za iduću godinu pripremam jos jednu solu izložbu, takođe rađenu u hiperrealisticnom stilu, a koja će put do publike pronaći u tri grada u Sjedinjenim državama i u Brazilu. Amerika ima najaktivniji promet umetninana, da to tako opišem, pa me mogućnost ovakve kreativne razmene jako raduje”, završava on.

Ukupno je učestvovalo 60 zemalja.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com