KulturaMoja priča

O slikarstvu Nišlije pisao najveći svetski magazin posvećen umetnosti

Mladi Nišlija Ilija Fonlamov, koji je svojim slikama nakon Evrope osvojio i Daleki istok, predstaviće svoja dela na međunarodnom sajmu, na kome će učestvovati sa svojim slikama u junu i na EKSPO međunarodne industrije gde će predstavljati Srbiju u Šangaju na jesen. Njegove slike već su privukle veliku pažnju, pa je prozvan i “čudom od deteta”, ali je i najmlađi i jedan je od prvih umetnika iz Srbije čija dela procenjuju dve najrenomiranije nemačke i evropske aukcijske kuće, Nojmajster iz Minhena, i aukcijska kuća Aukcionata iz Berlina.

O njegovom slikarstvu se govorilo i pisalo, ali je sada Ilija posebno ponosan jer je o njemu pisao i najveći svetski magazin posvećen umetnosti “Aesthetica”. U časopisu se navodi da je Ilija umetnik koji uspešno manipuliše bojama i detaljima, predstavljajući ih manje-više realno. Slika u celini ne menja svoje značenje – ona ostaje prozor za razmišljanje u lepotu običnog trenutka, navodi Aesthetica magazine.

“U junu ću imati priliku da izložim seriju slika “Adamovo rođenje” u Japanu na Međunarodnom sajmu umetnosti u Tokiju 2023. U novembru će serija slika Molitva predstavljati Srbiju na International Industries EKSPO i Shanghai International Art Fair koji se tradicionalno održava u Nacionalnom izložbenom i kongresnom centru, jednom od najvećih svetskih lokacija”, rekao je Ilija svoje planove za ovu godinu.

“Adam”

Ilija je umetnik koji je ispirisan uverenjem da su ljudska bića i svet u kome živimo najlepše kreacije, dok umetnost postoji da bi sačuvala lepotu u njenom izvornom obliku.

“Ako se okrenemo, imamo priliku da vidimo forme, lepe oblike, prelepe predele i lepe ljude u svoj njihovoj nesavršenosti, rekao bi neko. Često manipulišemo pojmom „savršenstvo“ – čvrsto verujemo da nikada nismo iskusili tako nešto ili da nikada nećemo imati takvu šansu. Ali to je zapravo svuda oko nas. Epizoda iz mog detinjstva bi to mogla bolje da objasni: odrastao sam u roditeljskom domu gde su zidovi bili podjednako ukrašeni prelepim mrtvim prirodom u maniru realizma, kao i apstraktnim slikama ljudskih figura i pejzaža. Ti oblici povrća i voća, tradicionalna glina, način na koji su se njihove senke nekako igrale preko platna me je zapravo fascinirala.

Danas mislim da su me ti radovi nekako definisali kao figurativnog slikara. Bio sam impresioniran načinom na koji nešto naizgled obično može postati umetničko delo. Taj lični osećaj umetnosti davno mi je postao objektiv da sve oko sebe doživljavam kao stvorenje od Boga, po prirodi da čekam svoj trenutak da ga umetnik uhvati u bilo kom mediju”, rekao je Ilija u intervjuu koji je objavio Aesthetica magazine.

Svoja dela najbolje izražava tehnikom ulje na platnu. Tada kako ističe, može da manipuliše slojevima, da menja, da naglasi detalje, da ekpirimentiše i da u uči. Ipak, dodaje, najbolje uči iz svih grešaka koje su se potencijalno dešavale tokom procesa rada.

“Moja vizija je da u narednim godinama napravim nekoliko serija slika koje će potencijalno uključiti ljude iz mog okruženja koje želim da predstavim na platnu, čak i modele i fotografe koji će moći da osete ono što želim kao krajnji rezultat. Voleo bih da ta umetnost bude rezultat visoke produkcije, koja će parirati modernoj fotografiji – a zapravo je slika. Trenutno nema mnogo umetnika koji na taj način pristupaju umetnosti”, iskren je mladi Nišlija koji već nekoliko godina živi u Kini.

Na njegov rad utiče i okruženje u kojem se nalazi. Njegov dolazak u Šangaj doneo mu je čitavo “more” inspiracije koja dolazi iz elemenata koji su do tada za njega bili pomalo egzotični.

“To ne znači da je moja inspiracija prestala da ima motive iz Srbije ili Evrope kao izvor. Moj potencijalni budući opus je upravo postao veći i raznovrsniji i pre nego što je nastao. To je posebno jasno kada znamo da je moja najveća inspiracija: čovek, ličnost”, kazao je.

Svoju trenutnu inspiraciju Ilija nalazi u azijskom filmu. Njime su inspirisani i svi naredni radovi koje planira. Već mesecima radi na seriji slika pod nazivom “Rođenje Adama” koja će ovog leta biti izložena u Tokiju. To je prva  serija slika koju je Ilija okarakterisao kao visoku produkciju.

Fotografije na osnovu kojih slika snimio je fotograf Alek CIC, dok je model bio Čarli Ning, sa Tajvana.

“Ova serija je takođe, usuđujem se da kažem, nekako revolucionarna. Može se posmatrati iz dve perspektive. Prvi kao moderna scena, tipična za savremenu fotografiju. Još jedna perspektiva data je u okviru naslova serije. Tipičan prikaz iz Starog zaveta, koji se pojavljuje u bezbrojnim delima hrišćanskih autora evropskog srednjeg veka i renesanse, ali sada predstavljen na sasvim drugačiji način. Glavna uloga je data ne-kavkaskom modelu koji nismo baš navikli da zamišljamo kada kažemo Adam. Želim da moji radovi daju šansu da promenimo našu perspektivu, istina nije samo ono na šta smo navikli. Umetnost daje mogućnost da bude sveobuhvatna”, zaključio je Ilija Fonlamov u intervjuu za ovaj prestižni časopis.

Ilija u Šangaju radi kao predavač i saradnik za bilingvalnu nastavu pri departmanu za prirodne nauke „Far Ist Instituta“. On je tamo prepoznat kao jedan od najboljih edukatora Šangajske oblasti Pudong. Ali to nije sve, ovaj Nišlija je učestvovao i u izradi kompleta udžbenika u Kini za bilingvalnu nastavu iz predmeta nauka.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com