Društvo

Dobra reka Morava: Održana 6. Moravska regata „Učitelj Viden Jovanović“

Idealni vremenski uslovi i vodotok reke Južne Morave učinili su da se program spusta Južnom Moravom, na 6. Moravskoj regati “Učitelj Viden Jovanović” 2019, od sela Donje Međurovo do sela Lalinac u opštini Palilula, ostvari bezbedno. Učestvovalo je 11 posada: Medoševac, JKP Mediana, Južna Morava 1, Sindikat EPS Niš, Sindikat Železnica Niš, Južna Morava 2, Delfini, Meraklije, EKO fišing, Moravski brzaci, Skiper i četri kanua KKK Medicinar Niš.

Gradska opština Palilula u saradnji sa Udruženjem rekreativnih ribolovaca “EKO fišing” i ove godine uspešno je organizovala ovaj atraktivni, sportsko-rekreativni program kao podršku aktivnostima udrženja građana i unapređenja saradnje u oblasti sportsko rekreativnih programa i zaštite životne sredine.

Foto: Dragan Vidojković; EKOpolis

„Naše putovanje Južnom Moravom, ove godine sa startom iz Donjeg Međurova, ostaće svima u dragoj uspomeni. Naš sportsko-rekreativni program, koji zahteva rafting kao ekstremni sport, prikazao je veštine i spretnost svih učesnika. Zabeležili smo uz podršku Medijske ekološke mreže Srbije EKOpolis bogatstvo flore i faune u ovom toku reke kao i neke pojave neodgovornog ponašanja stanovnika koje ugrožavaju životnu sredinu, poput divljih deponija, odbačene plastične ambalaže i otpadnih voda duž obale reke ili nekontrolisane eksploatacije šljunka”, ističe predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

Nakon tročasovne plovidbe prva posada koja je stigla na cilj bila je “Moravski brzak”. Drugo mesto i pehar osvojila je posada Južna morava, a treće ekipa Sindikat EPS-Elektrodistribucije Niš.

Foto: Dragan Vidojković; EKOpolis

Plasman ostalih učesnika Regate je sledeći: Posada Delfin iz Šarlinca (Doljevac) zauzela je četvrto mesto, peto mesto pripalo je posadi Medoševac, šesto mesto ekipi Skiper, sedmo posadi Meraklije, osmo Sindikatu Železnica Niš, deveto JKP Medijana 1 i deseto JKP Medijana 2. Kajakaški kanu kluba Medicinar Niš, sa četiri kanua, bio je podrška posadama u forsiranju reke. Najmlađi učesnik Regate bila je dvanaestogodišnja učenica Nikolina Stevanović. O bezbednosti takmičara na trasi brinula je i ekipa Doma zdravlja u Nišu, Ivana Ranđelović i doktor Miodrag Gojković.

Učesnici Moravske regate prikazali su veštine i spretnost, koje zahteva rafting kao ekstremni sport i uspešno su obavili zadatak, ocenili su organizatori. Na svečanosti u selu Lalinac, takmičare su u ime organizatora Regate pozdravili i uručili im priznanja, pehare i zahvalnice, predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale, u ime porodice sin učitelja Videna Goran Jovanović i Ninoslav Milenković iz Udruženja rekreativnih ribolovaca EKO fišing Niš.

Riblja čorba “Moravskog brzaka”

Foto: Dragan Vidojković; EKOpolis

Po oceni žirija, koju su činili, Ivana Ranđelović, doktor Miodrag Gojković i predstavnik Saveta građana sela Lalinac Ljubiša Kocić, najuspešniji u pripremanju riblje čorbe, bila je ekipa “Moravski brzak”. Drugo mesto pripalo je ekipi Lalinac, a treće mesto ekipi „Viden Jovanović“. I najuspešnijim kulinarima u pripremanju riblje čorbe, uručena su priznanja.

Gradska opština Palilula ustanovila je 2014. godine održavanje manifestacije Moravska regata „Učitelj Viden Jovanović” na Južnoj Moravi u spomen na hrabrog učitelja Videna Jovanovića iz Osnovne škole „Branko Miljković“. Njegova velika žrtva i posle više od dvadeset godina se u opštini Palilula pamti. Utopio se spasavajući svog učenika Mladena Pejčića iz Vlasinskog jezera. koji je upao u vrtlog jezera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com