Društvo

Deca iz škole “Carica Jelena” okupila penzionere, bajkere i Makedonce

Penzioneri, bajkeri i Makedonci okupljeni na jednom mestu, u zajedničkoj akciji. Šta je to što je okupilo njih na jednom mestu? Okupila ih je dobra volja da udruženo pomognu tradicionalno ukrašavanje uskršnjih jaja koje se već nekoliko godina organizuje u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“. Udruženje Makedonaca u Nišu „Vardar“, niški bajkerski klub „Road Guardian“ i Udruženje penzionera našli su se na istom mestu, sa zadatkom da podrže učenike sa smetnjama u razvoju u ispoljavanju kreativnosti.

“Sve je počelo pre nekoliko godina, na inicijativu Udruženja Makedonaca „Vardar“, kaže direktor Škole, Miša J. Ljubenović. “Članovi Udruženja su imali želju da iskažu neki gest društveno odgovornog delovanja koji bi istovremeno podrazumevao angažovanje učenika u aktivnosti obrazovnog i zabavnog karaktera. Njihova ideja je bila da je oslikavanje uskršnjih jaja najpogodnije, jer objedinjuje negovanje tradicije i podsticanje veštine koju su daroviti pojedinci u pravoslavnom svetu doveli do nivoa umetnosti”.

 

Foto: Privatna arhiva

Prošle godine akciji su se pridružili bajkeri iz novoosnovanog kluba, a ove članovi penzionerskog udruženja koje je, osim toga, doniralo Školi deset hiljada dinara. Tako je na zadovoljstvo nastavnika i učenika nastala ova manifestacija koja je ove godine za stolovima u fiskulturnoj sali okupila veliki broj učenika željnih dokazivanja svojih veština šaranja jaja.

Emilija Ilić, defektolog i ovogodišnji voditelj, kaže da su ovakve akcije najbolji primer razvijanja saradnje između Škole i lokalne zajednice, pri čemu najveću i neposrednu korist imaju sami učenici.

“Ono što današnje okupljanje razlikuje od prethodnih jeste naša odluka da mu damo takmičarsku dimenziju, i tako podstaknemo učenike da sa još većim žarom pristupe oslikavanju uskršnjih jaja. Žiri nije imao tako lak posao, jer je zaista bilo teško doneti odluku o tome koja su jaja najlepša. Pobednici u konkurenciji osnovaca i srednjoškolaca su kućama otišli sa osmehom na licu i peharom u ruci”, dodaje Ilićeva.

Sledeće godine s pravom možemo očekivati nova iznenađenja u organizovanju ove manifestacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com