DruštvoObrazovanje

Članovi Unije prosvetnih radnika najavili obustavu nastave u školama u Nišu

Zaposleni će biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je da ću sutra članovi tog sindikata obustaviti nastavu u svim školama u Nišu, a očekuju da će im se u tome pridružiti i kolege iz drugih sindikata. Protesta neće biti, nije  ni vreme ni trenutak, rekao je Vladan Ćirić iz tog sindikata, ali je najavio da će večeras održati Gradski odbor, konsultovati se sa centralom i tada odlučiti koje će dalje korake preduzeti, a odnose se na prevenciju nasilja u školama.

U jednodnevnoj obustavi rada najavljenoj za sutra, učestvovaće 47 škola koje se nalaze u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

“U ovom trenutku moramo svi da se ujedinimo – roditelji, prosvetni radnici, zdravstvo, policija, čitav sistem i da najozbiljnije počnemo da rešavamo problem, a ne ‘kozmetički’, nekim izmenama zakona. Ne možemo da mislimo da smo ga time rešili, apsolutno nismo”, naglasio je Ćirić.

On je istakao da je trenutak kada su deca izmakla stolicu profesorki u školi u Trsteniku, bio poslednji trenutak kada je zaista trebalo da se reaguje, ali to nije rešeno na pravi način i dogodila se tragedija. Ćirić je kazao da je Unija sindikata prosvetnih radnika dala svoje predloge za izmenu zakona u oblasti obrazovanja i neki su prihvaćeni, a neki ne.

“Očigledno je da zakonska regulativa mora da bude mnogo oštrija i za učenike i za roditelje. Mi smo narod koji izgleda samo kaznom može da natera da poštuje red”, istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji već dugo ni nastavnici, ni profesori ni roditelji nisu autoritet i onda se u školi dogodi to što se dogodilo.

“Deca nisu kriva, mi odrasli smo krivi. Mi smo ti koji treba da ih usmerimo i kažemo šta je dobro. Deci je sada sve dozvoljeno, a ona koriste situaciju i rade na žalost ono najgore”, kazao je Ćirić.

Rekao je da je očigledno da deca prihvataju “ono što je najgore sa Zapada”, dok rad, red i disciplina koji tamo postoje u Srbiji nisu prihvaćeni.

“Niko od nas ne maltretira đake i ne odnosi se bahato prema njima. Roditelji ne dolaze da razgovaraju sa nama, da pitaju u čemu je problem, već odmah idu prijave i dolaze sa advokatima. Nakon toga odmah ide disciplinski postupak dok se utvrdi odgovornost, odmah je tu policija, tužilaštvo, javnost”, kazao je Ćirić na osnovu primera u koji su se dogodili u poslednje vreme u Nišu.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u utorak ujutru u oružanom napadu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda, za šta je osumnjičen učenik sedmog razreda te škole. Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač i njegov otac su uhapšeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Просветним радницима се мора дати статус службеног лица! И сваки напад на службено лице по закону да се санкционише!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com