Društvo

Prosvetari i ove godine najavili štrajk

Prvi dan školske godine, 2. septembar, u mnogim osnovnim i srednjim školama Srbije započeće tridesetominutnim časovima i štrakom prosvetara. Prema rečima prvih ljudi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije štrajk je pokušaj da se nastavi dijalog sa nadležnima o pitanju platnih razreda.

“Ovaj štrajk je samo nastavak naše borbe koje je počela mnogo ranije i pokušaj da privolimo prosvetne vlasti na dijalog o platnim razredima”, kaže Gordana Arsić, član Izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. “Nastavljamo da se borimo za pozicije prosvetnog radnika i očuvanja obrazovnog sistema. U ponedeljak su časovi skraćeni na 30 minuta u svim školama gde postoje članovi UNIJE. To je oko 760 škola u Srbiji u kojima je oko 30.000 čalnova našeg sindikata”.

Profesori sada nastupaju sa konkretnim zahtevom, a to je da se nastave pregovori o platnim razredima.

“Brojni su problemi u prosveti, međutim, u ovom trenutku je najaktualniji problem uvođenja platnih razreda koji su po našem mišljenju krajnje nepravedni od samog starta. Prvo, uopšte ne obuhvataju sve budžetske korisnike. To je nama najbolnija tačka. I unutar prosvete, zdavstva, socijale i kulture platni razredi nisu isti. Primera radi obračunski radnici koji na nivou Srbije imaju isti posao bez obzira u kojoj instituciji rade po svim evropskim normama trebalo bi da budu isto plaćeni. Skoro je izašao podatak fiskalnog saveta da je od 2016. do 2019. godine plata obračunskom radniku u, recimo Ministarstvu poljoprivrede, porasla za 28 odsto.U nekom drugom ministarstvu za 12 procenta, a naš obračunski radnik radi za minimalac. U startu imamo, pre uvođenja platnih razreda, nepravedne pozicije. Pritom se kaže da će platni razredi biti uvedeni tako što će se zamrznuti stanje na terenu pa će krenuti da se u okviru platnih razreda rangiraju radnici. Mi se zalažemo da startna pozicija ne bude takva. Mora doći do izjednačavanja radnika na istim radnim mestima da bi se potom uveli platni razredi”, kaže Gordana Arsić.

Druga priča je, dodaje ona, da su i sami platni razredi krajnje nepravedni i da nisu dobri. U javnosti se spekulisalo sa različitim predlozima, ali Ministarstvo još uvek nema jasnu sliku o tome, smatra Gordana Arsić.

“UNIJA neće prekinuti borbu, neće odustati, jak je sindikat i zaštitiće svoje članstvo”, kategorična je Gordana Arsić. “Mi stati nećemo, a koji će naredni koraci biti to zavisi od našeg partnera u ovim pregovorima. Mi smo spremni na dijalog, a iz dijaloga ćemo izvlačiti zaključke šta dalje”.

Gordana Arsić dodaje da UNIJA neprekidno šalje zahteve, pisma, tredloge resornom ministarstvu sa zahtevom da se pregovori nastave.

“Nemoguće je da se donose zakoni, da se odlučuje o jednoj velikoj grupaciji ljudi, a da se ne čuje i druga strana”, ističe Arsić. “Nema se sluha za situaciju na terenu, nema ni dijaloga, ne osluškuje se šta je to što muči ljude koji su budžetski korisnici”.

Konferencija za novinare biće organizovana i u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva prosvete, kažu iz UNIJE, a tom prilikom odgovoriće na pitanje zašto svaka školska godina u Srbiji počinje štrajkom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com