Zdravlje

Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju počinje sa normalnim radom. Uskoro i operacija takozvanog „smanjivanja želuca“

Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju UKC Niš ove nedelje počinje sa normalnim radom i operacijama, a počelo je i pozivanje pacijenata koji su trebalo da budu poslednjih nekoliko meseci na programu, kaže dr Bojan Jovanović, direktor Centra za minamlo invanzivnu hirurgiju UKC Niš. U Centru će pacijenti uskoro moći da urade i operaciju takozvanog „smanjivanja želuca“, rekao je Jovanović i dodao da su hirurzi  jedno vreme zbog epidemiološke situacije korona virusa bili sprečeni da operišu u meri u kojoj je to bilo neophodno.

Veliku podršku u svom radu Centar dobija i od UKC Niš kao i njegovog direktora profesora dr Zorana Perišića. Jovanović dodaje da se u Centru tretira oko 70 posto hirurške patologije.

 

Dr Bojan Jovanović, direktor Minimalno invanzivne hirurgije

“Tu spadaju minamalno invanzivne procedure koje se odnose na laparoskopske operacije pre svega žučne kese, otvorene operacije kila, ali i laparoskopske operacije kila, laparoskopske operacije prednjeg trbušnog zida, slepog creva i sada se uveliko pripremamo za laparoskopsku operaciju želuca. Naši lekari su završili edukacije, osposobili se i uz pomoć naših instruktora, profesora, iz Novog Sada i Beograda vrlo brzo ćemo početi sa ovom operacijom u Nišu. Radi se o barijatrijskoj hirurgiji”, kaže dr Bojan Jovanović.

Prema njegovim rečima u pitanju je intervencija “skraćivanja želuca” kojom se ljudima koji imaju prekomernu telesnu težinu pomaže da lakše smršaju jer se redukuje zapremina želuca.

“Gojaznost je nekada bila rizik faktor za nastanak mnogih bolesti, a danas je bolest i ima svoju šifru u medicinskom šifrarniku. Ovim tretmanom ne rešavamo samo estetsku stvar već pomažemo ljudima da poprave svoj metabolizam i da budu zdravi”, objašnjava dr Bojan Jovanović.

Objašnjava da se u ovom slučaju radi o hirurgiji koja se bavi problemom gojaznosti ali u ovom slučaju i insulinskom rezistencijom i metaboličkog sindroma.

 

Dr Vanja Pecić, zamenik direktora Centra za minimalno invanzivnu hirurgiju

Njegova saradnica i zamenik med.sci.dr Vanja Pecić dodaje da hirurzi Centra obavljaju i proceduru lečenja hemoroidne bolesti novom tehnikom koja je bezbolna i nakon koje pacijent kući odlazi već narednog dana.

“Tehnika je komotna za pacijenta a rešavamo veliki problem. Radićemo i podvezivanje hemoroida ali sa boljim aparatom”, kaže dr Vanja Pecić.

Dr Bojan Jovanović najavljuje za iduću, 2022.godinu, najveći hirurški kongres te godine u Srbiji koji će se zvati “Naisa 2022”.

“Kongers će biti posvećen minimalno invazivnom pristupu i laparaskopiji andomena i prednjeg trbušnog zida. Na kogresu će govoriti svi hirurzi koji nešto znače u Srbiji kada se radi o laparaskopiji a imaćemo i nekoliko inostranih predavača”, kaže Jovanović.

Organizator Kongresa je Centar za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com