Društvo

Bez posla ostaje desetak službenika niške Direkcije za izgradnju grada

Direkcija za izgradnju Niša od 1. januara sledeće godine poslovaće samo sa 30 radnika, umesto sa 136 službenika koliko ih trenutno ima, dok će njih desetak ostati bez posla, izglasalo je Gradsko veće na osnovu Radne grupe za rešavanje statusa javnih preduzeća kao indirektnih budžetskih korisnika.

Ovo telo koje je formirano zbog izmena Zakona o budžetskom sistemu, a po kojem preduzeća ne mogu više da se finansiraju iz gradske kase, predviđa i da se prepolovi broj radnika u Gradskoj stambenoj agenciji, dok će Direkcija za upravljanje i razvoj Niške Banje biti ugašena.

Gradsko veće usvojilo je odluku o budućem statusu Direkcije za izgradnju grada Niša, zatim Direkcije za upravljanje i razvoj Niške Banje i Gradske stambene agencije Niš.

Predloge za reorganizaciju ovih preduzeća dala je Radna grupu za rešavanje statusa javnih preduzeća kao indirektnih korisnika gradskog budžeta, a koju čini 13 članova.

Mali broj zaposlenih u Direkciji za izgradnju grada će ostati bez posla i njima će biti ponuđen socijalni program, a oko 100 službenika će biti raspoređeno po gradskim upravama, kaže većnik Igor Vojinović.

„Posle reorganizacije ovo preduzeće će poslovati kao i druga javna preduzeća u gradu. Neće biti indirektan budžetski korisnik nego će podnosti programe poslovanja i biće programski finansirana. Na taj način troškovi će biti drastično smanjeni“, objašnjava Vojinović.

Isto važi i za Gradsku stambenu agenciju, u kojoj će prema predlogu Radne grupe od ukupno 16 radnika ostati polovina službenika, dok će Direkcija za upravljanje i razvoj Niške Banje biti ugašena.

„Oni koji odlaze iz Direkcije za izgradnju grada i Gradske stambene agencije biće zaposleni u upravama, ne samo na poslovima koji su radili u Direkciji, nego i u upravma gde su postojala takozvana uska grla. Recimo Uprava za planiranje gde postoji veliki posao oko ozakonjenja objekata, pa i u Upravi za imovinu vezano za poslove pripreme. Službenici iz Direkcije za upravljanje i razvoj Niške Banje prelaze da rade u opštinsku upravu“ dodaje većnik, Igor Vojinović.

Plan reorganizacije ovih preduzeća, ukoliko bude usvojen na sledećoj sednici Skupštine grada Niša, primenjivaće se od 1. januara 2017. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com