Društvo

Objavljena konačna rang lista za stanove u Duvaništu, zet gradonačelnice “iznad crte”

Grad Niš i Gradska stambena agencija objavile su konačnu rang listu za prodaju 90 stanova u ulici Majakovskog za koje je vladalo veliko interesovanje jer se prodaju po ceni od 830,5 evra po kvadratu, što je skoro upola manje od trenutne cene novih stanova na tržištu.

Za kupovinu stanova stiglo je Gradskoj stambenoj agenciji 270 prijava, a na preliminarnoj, kao i na konačnoj listi za kupovinu dvosobnog stana nalazi se zet gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski – Vedran Ivanović, koji radi kao pomoćnik direktora “Apoteka Niš”

Na konačnoj rang listi nalazi se i funkcioner Srpske napredne stranke i njen odbornik u Skupštini grada Uroš Radulović, koji je konkurisao za dvoiposoban stan.

To što se zet gradonačelnice našao na 24. mestu od 270 prijavljenih, izazvalo je burne reakcije javnosti u Nišu, a opozicione stranke zatražile su da se konkurs poništi i preispita odgovornost komisije Gradske stamene agencije koja je bodovala pristigle prijave.

Iz koalicije “Niš moj grad” zatražili su hitno sazivanje sednice Skupštine grada, kako bi se, kako su kazali, utvrdilo ko su brojni politički funkcioneri i njihovi srodnici koji su se našli na listi za kupovinu stana po povlašćenoj ceni.

“Želimo da vidimo na Skupštini šta je ustvari Gradska stambena agencija, da li je to agencija koja radi socijalne stanove i to bi bilo opravdano, ili je to agencija koja radi uz pomoć grada sa infrastrukturom koja je besplatna, a samim tim smanjena cena kvadrata više nije tržišna, što u prevodu znači da nemaju pravo da se pojavljuju gradski funkcioneri, jer je grad osnivač stambene agencije”, istakli su u koaliciji “Niš moj grad”.

U Stranci slobode i pravde (SSP) istakli su da je “sramno i nehumano” što se na listi za kupovinu socijalnih stanova nalazi zet gradonačelnice koji je i pomćnik direktora “Apoteka Niš”, a što su bez stanova ostali socijalno ugroženi gradjani.

“Stanovi bi morali da budu namenjeni za zbrinjavanje društveno najosetljivijih kategorija, a ne za rešavanje stambenog pitanja lokalnih funkcionera i zetova”, istakli su u SSP-u.

U toj stranci su naveli da se “ispod crte” našla i samohrana majka, onkološki pacijent koja je polupokretna i podstanar. U SSP-u su zapitali kako je moguće da jedna bolesna samohrana majka na listi bude ispod “mladog, zdravog funkcionera”.

Predstavnici opozicije su osudili i to što je gradonačelnica Niša, nakon što se njen zet našao na listi, krenula da negira da se radi o socijalnim stanovima i počela da ubedjuje javnost da se radi o stanovima kojima se pomaže stanogradnja.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potvrdila je, na jednoj od konferencija za medije da se na listi gradjana Niša kojima je odobrena kupovina stanova Gradske stambene agencije nalazi i njen zet Vedran Ivanović, ali, kako je kazala, “na to ima puno pravo kao i svaki drugi gradjanin”.

“Kao odgovoran političar poslala sam zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije i ukoliko Agencija na bilo koji način kaže da sam kao gradonačelnik u sukobu interesa zet će se povući sa te pozicije, pa će ustupiti mesto nekom ko je sledeći, a ako ne, ide u legalnu kupovinu tog stana”, izjavila je Sotirovski.

Sotirovski je kazala da stanovi koje je Gradska stambena agencija izgradila u ulici Majakovskog u Duvaništu nisu “socijalni stanovi”, kako je u medijima predstavljeno, već stanovi za koje mogu svi konkurisati.

“Ti stanovi se ne dobijaju, ti stanovi se kupuju. Nisu socijalne kategorije, to je podrška stanovanju. Nama je u interesu da što više naših ljudi bude zbrinuto, zato se ovoliko i gradi”, izjavila je Sotirovski.

Gradska stambena agencija gradnju prvih lamela u niškom naselju Duvaništu, u ulici Majakovskog, započela je 2014. godine i od tada sve do nedavnog obraćanja gradonačelnice predstavnici grada i stambene agencije te stanove nazivali su “socijalnim” i isticali da su namenjeni za to do “krova nad glavom” dodju socijalno ugrožene kategorije gradjana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com