Kultura

27

U Galeriji Sinagoga u Nišu možete pogledati izložbu „ 27. mart – uzroci i posledice“. Izložba je podsećanje na martovske događaje pre 75 godina, koji su opredelili dalji tok istorije na srpskim i jugoslovenskim prostorima.
Na sednici Krunskog saveta 6. marta 1941. godine odlučeno je pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Pod pritiskom fašističkih sila Kraljevina Jugoslavija je 25. marta 1941. godine pristupila savezu Nemačke, Italije i Japana- Trojnom paktu sila Osovine. Knez Pavle Karađorđević i vlada Cvetković – Maček su smatrali da će Jugoslavija tako očuvati svoj položaj. Dva dana kasnije, 27. marta, desio se vojni udar. Srušena je vlada, pohapšeni su ministri, svrgnuto Namesništvo, a kralj Petar II Karađorđević proglašen punoletnim, šest maseci pre svog osamnaestog rođendana. Puč od 27. marta 1941. godine koji je organizovala grupa oficira i generala povezanih sa jednim delom jugoslovenske buržoazije i engleskom obaveštajnom službom, bio je u isto vreme i odraz revolucionarnog raspoloženja radničke klase, kao i svih ostalih rodoljubivih demokratskih i antifašistički raspoloženih snaga. Čim su saznali za puč građani su izašli na ulice. Pevane su patriotske pesme i uzvikivane parole protiv Hitlera i Musolinija. Među parolama bilo je: „Bolje rat nego pakt!“, „Bolje grob nego rob!“.

„Dvadeset sedmi mart je jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji naše zemlje. Mi smo kroz ovu izložbu želeli da da prikažemo kako je izgledalo pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, ali centralni deo izložbe predstavlja upravo 27. mart, dan kada se desio državni udar. Na ovoj izložbi mogu da se vide fotografije iz cele zemlje, ali moram da priznam da je akcenat stavljen na Niš i na južnu i jugoistočnu Srbiju. Osim fotografija mogu se videti i dokumenta iz tog perioda, kao i predmeti koji se nalaze u zbirkama Narodnog muzeja u Nišu.“, kaže autor izložbe Ivan Mitić.

Izložba je otvorena do 19. aprila, od utorka do petka od 10 do 17 sati, subotom i nedeljom od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com