Kultura

Gradovi: Izvestan pogled – otvorena izložba u Galeriji Sinagoga

U Galeriji Sinagoga otvorena je izložba GRADOVI: IZVESTAN POGLED. Autorka izložbe i kataloga je dr Dragana Кovačić, muzejska savetnica Narodnog muzeja Srbije u Beogradu. Izložba je otvorena do 22. januara 2023. godine.

Tematsku okosnicu teksta i izložbe Gradovi: izvestan pogled iz Zbirke crteža i grafike strane zbirke Кabineta grafike Narodnog muzeja Srbije predstavlja prikaz grada kao ključnog mesta u kome je započela i gde se, dramatično i ubrzano, razvijala moderna kultura i umetnost. Način na koji je grad bio posmatran i tumačen modifikovao se tokom vremena, uporedo sa fizičkim preoblikovanjem samoga grada kao i novim iskustvom življenja u urbanoj sredini.

“Cilj izložbe je da se u suočavanju dva perioda, prve četvrtine devetnaestog i prve četvrtine dvadestog veka, kroz dva načina vizuelnog poimanja grada, pokaže kako se konvencionalna slika grada promenila. Budući da na izložbi nije ispraćen sam proces promena, ova dva perioda su elitpično spojena”, saopšteno je medijima.

Otisci grafičara iz Belgije, Holandije, Čehoslovačke, Poljske i Austrije, koji sačinjavaju izložbu „Gradovi: izvestan pogled“ predstavljaju određeni standard u vizuelnoj kulturi svoga vremena. Zbog toga je njihova predstava grada izvesna.

Na izložbi je predstavljeno 48 radova izvedenih u različitim tehnikama. Radove odlikuje vrhunsko umeće obrade grafičke ploče i štampe.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com