Kultura

Izložba posvećena žrtvama Holokausta

Izložba “Racial diagnosis: Gypsy” – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition, na kojoj će biti prikazane stare porodične fotografije žrtava holokausta i život preživelih u posleratnoj Nemačkoj,  održaće se 23. februara  u 17 sati u Galeriji Sinagoga.

“Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi i omogućavaju da budu vidljivi kao pojedinci. Iza apstraktnih dokumenata koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote”, navode organizatori u saopštenju.

Foto: Printscreen Forum Roma Srbije

Prema njihovim rečima, u fokusu izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti manjine u Nemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi. Nehumane perspektive počinilaca predstavljene su u suprotnosti svedočenjima žrtava.i.

Izložba je takođe i simbolični izraz saradnje Centralnog saveta nemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra nemačkih Sinta i Roma, Nemačke savezne fondacije za kulturu i Foruma Roma Srbija.

Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke.

“Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Srbiji, sećamo se nevinih žrtava Holokausta sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice”, ističu.

Na kraju izložbe posetioci dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi posle 1989. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com