Kultura

Izložba umentničkih dela i predmeta slikara Sime Čemerikića

U Galeriji Sinagoga u Nišu 6. septembra u 13 časova biće otvorena se retrospektivna izložba slikara Sime Čemerikića. Izložbu organizuju Narodni muzej Niš i porodica Čemerikić.

Pored obeležavanja značajnog jubileja, 50 godina od smrti Sime Čemerikića (1906-1973) i njegovom značaju u okviru niške, ali i srpske likovne scene druge polovine XX veka, izložba ima za cilj i upoznavanje javnosti sa izborom dela iz celokupnog slikarevog opusa od studentskih dana do pred kraj njegovog života.

“Umetnička dela ovog plodnog akvareliste su u najvećoj meri iz porodične zaostavštine, iz fonda Narodnog muzeja Niš i delimično iz privatnih zbirki”, saopštili su.

U okviru ovogodišnje izložbe biće predstavljeno sedamdeset umetničkih dela, koja su nastala u periodu od 1932. do 1971. godine, i to su portreti, aktovi, mrtve prirode i pejzaži nastali u tehnici akvarela, pastela i ulja, kao i nekoliko crteža urađenih olovkom, tušem ili kombinovanom tehnikom.

“Biće izloženi i lični predmeti i dokumenti, fotografije iz porodične arhive, kao i retka izdanja knjiga i časopisa iz slikareve stručne biblioteke. Posetioci će biti u prilici da vide i intervju sa niške TV5 koji je vodio novinar Dragan Dimitrijević sa niškim umetnicima: Vasjom Perevalovim, Milošem Pavićevićem i Radomirom Antićem, a povodom posthumne retrospektivne izložbe Sime Čemerikića iz 1997. godine”, najavili su u Narodnom muzeju.

Na izložbi će biti predstavljena po prvi put i obimna monografska studija „Sima Čemerikić, 1906-1973, život i delo“ čiji je autor sin Zoran Čemerikić.

Sima Čemerikić je bio srpski slikar i direktor škole za primenjenu umetnost u Nišu, koji će biti upamćen kao odličan likovni pedagog i najbolji niški akvarelista. Raznovrsno i bogato stvaralaštvo Sime Čemerikića, sticajem neobjašnjivih okolnosti, ostalo je van domašaja šire i stručne javnosti.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do kraja septembra meseca. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com