Društvo

Šume su fabrike kiseonika

Gradska opština Palilula je jedna od najaktivnijih opština u regionu u ostvarivanju programa zaštite životne sredine i održivog razvoja. Strategijom razvoja i brojnim projektnim aktivnostima, posebno obrazovnim programima, u niškoj Palilululi uspešno se ostvaruje ova vizija razvoja.

“Uspešno smo realizovali IPA program prekogranične saradnje ŽIVETI ZELENO u cilju promene svesti građana u zaštiti životne sredine. Naša Kancelarija za mlade ostvaruje veoma dobru saradnju sa organizacijama civilnog društva i volonterima. Radimo na uređenju međublokovskih prostora, ozelenjavanju i saniranju devastiranih područija koja su ugrožena neplanskom sečom šuma i divljim deponijama. Bili smo domaćini okruglog stola o “održivom razvoju”, učestvovali u realizaciji projekta ”Zaštita, očuvanje, višenamensko korišćenje i podizanje svesti i znanja o vrednostima šuma kod mladih”, u našem naselju Delijski vis uspešno radi Šumski rasadnik Pokreta gorana”, kaže Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula, povodom obeležavanja 21. marta – Svetskog dana šuma.12474024 384150675065200 6182498109096157983 o

Neplanskim sečenjem šume čovek ugrožava prirodu i prema procenama stručnjaka godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Uništavanjem šuma nastaju ekološke promene sa štetnim posledicama, među kojima su prvenstveno promene zemljišta i klime, a s tim u vezi i nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta. U Srbiji je trenutno 29 odsto površina pod šumama, odnosno tri miliona hektara, a trebalo bi da zahvataju oko 41 odsto površina, čemu težimo, podsetio je predsednik opštine Palilula.

Ukupna površina šuma, šumskog zemljišta i ostalog zemljišta u državnom vlasništvu na području Gradske opštine Palilula je 198,45 ha. Od ukupno obrasle površine izdanačke šume zauzimaju 100,90 ha ili 53%, veštački podignute sastojine 31,69 ha ili 17%, dok se šikare i šibljaci nalaze na 56,89 ha ili 30%. Bukva je najzastupljenija vrsta prirodnih izdanačkih šuma, dok kod veštački podignutih sastojina preovlađuje smrča. Šume u privatnoj svojini u Gradskoj opštini Palilula zauzimaju površinu od 1.519, ha, na području 15 KO, na ukupano 6.143 KP. Prosečna površina parcele u privatnom vlasništvu je 24,7ari. Nezadovoljavajući kvalitet privatnih šuma, neuređene privatne šume, odnosno nepostojanje osnova i programa gazdovanja privatnih šuma, nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela otežavaju gazdovanje ovim šumama. Vlasnici šuma su, često, u otežanim privrednim i društvenim uslovima u okruženju, primorani da iz svojih šuma uzimaju više nego što to stanje ovih šuma omogućava.

12792131 384150615065206 3676862657831048671 oSvetski dan šuma, koji je ustanovljen 1971.godine, kada je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela odluku da dan prolećne ravnodnevnice na severnoj, odnosno jesenje ravnodnevnice na južnoj Zemljinoj hemisferi bude posvećen šumama, obeležava se danas širom planete. Cilj je bio da se ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva, jer neposredna i najveća korist od šuma je ta što su one svojevrsne fabrika kiseonika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com