Društvo

Sačuvajmo od zaborava sentimentalna mesta naše mladosti

Kreativna grupa Nišlija ”MUZEJ SENTIMENTALNO- STI” razvila je projekat obeležavanja mesta, događaja i ličnosti iz kulturne, sportske i društvene istorije grada Niša, a posebno ona mesta i događaje i gradske antiheroje koji su prepoznatljivi likovi sa ulica i trgova grada i koji su u kolektivnoj svesti mnogih generacija i predstavljaju tzv. sentimentalnu istoriju i svojevrsnu biografiju grada.To su marginalci poput Tomi Stila, Toma Laha književnika, Šilje prodavca lozova, molera Avde Zekića i mnogo drugih likova slikara, kultnih sportista, pesnika, glumaca, rokera, bitnika, dece cveća…

To je svojevrsni Muzej sentimentalnosti grada Niša i cilj je da se otrgne od zaborava sve ono što je obeležilo istoriju svakodnevnog života, ona nostalgična sećanja i sentimente sa kojima smo živeli i o kojima se generacijama spominje.

“Ovaj projekat usmeren je na unapređenje kulture sećanja i obeležavanjem memorijalnim pločama i pisanim publikacijama želimo da mlade generacije imaju svest i samosvest u gradu u kome žive i da u njemu prepoznaju sve ono što ga je u bliskoj i daljoj prošlosti činilo lepim i specifičnim. Takođe, naša kreativna grupa podržava alternativne umetničke timove mladih i njihovih asocijacija kao što je to projekat Ulica kulture u centru grada”, navode iz grupe kreativnih Nišlija.

Za početak Kreativna grupa obeležiće memorijalnim pločama dva mesta i događaja iz sedamdesetih godina 20. veka: “Sokolanu”, (mesto za kulturne i sportske manifestacija gde je održan legendarni koncert grupe Daltoni 7. i 8. marta 1970.) i ulicu u centru Niša koju su mladi u sedamdesetim nazvali ”Hipi dolina”.

Otkrivanje ovih memorijanih ploća biće u utorak, 22. marta 2016. u 11:30 u Sokolskoj ulici – škola ”Radoje Domanović” a u 12:30 u ”Hipi dolini” – ulica Generala Tranijea, uz prisustvo članova Kreativne grupe, članova ”Daltona” i mnogih drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com