Video

Film o “Hipi dolini” na Niškim Vestima (POGLEDAJ FILM)

Pošto je interesovanja građana za film o Hipi dolini  veliko, producent Oliver Paunović je omogućio da svi oni koji nisu do sada gledali dokumentarno igrani film o legendarnom mestu Nišlija, mogu da ga pogledaju upravo na portalu Niške Vesti.

“CEO SVET U JEDNOJ DOLINI”,  je film protkan emocijama, zahvaljujući kojim će svedočanstvo jednog vremena biti ostavljeno narednim generacijama, jer je Niš tada imao sve što je bilo potrebno za jedan ozbiljan grad u velikoj SFRJ. Možda je tada imao tarabice oko nekih kuća, ali Niš je tada bio Grad, govorili su u filmu o Hipi Dolini.

Oliver Paunović, producent

„Film „Hipi dolina“ u mojoj produkciji je generacijska priča o mladosti, ulici koja je bila mesto susreta niške omladine sedamdesetih godina, ali i mesto gde su se učile životne lekcije. Film nije samo skup ličnih priča, već i opšti prikaz društvenog stanja u Nišu, priča o kulturi, muzici, modi, druge polovine 20. veka. Rođene su mnoge ljubavi „dece cveća“, ovu ulicu su te generacije nazvale Hipi dolina“, kaže Oliver Paunović, producent filma.

Po svedočenju starije generacije Nišlija, koji danas imaju po šezdesetak godina, do okupljanja u ovoj ulici došlo je sasvim spontano. Ulica nije dugačka, jednim delom je zatvorena trotoarom i izlazi na glavnu, ulicu Vožda Karađorđa. Nekada se zvala Vladimira Nazora, danas Generala Tranijea.

Kako je do tog spontanog okupljanja došlo, i zašto je baš ta ulica izabrana za glavnu nišku „štraftu“, nikad se nije saznalo. Obzirom na to da je za vrlo kratko vreme postala mesto okupljanja mladih, koji su u to vreme prateći svetsku modu, bili dugokosi, sa farmericama zvonaricama, vrlo brzo je dobila ime „Hipi dolina“ i nikad je više niko nije zvao ulicom Vladimira Nazora.

U „Hipi dolinu“ prvo je počela da dolazi generacija rođena oko 1950. godine, dakle mladići i devojke sa svojih dvadesetak godina. Do trenutka kada više nije bila interesentna za izlazak, a to se desilo otprilike 1980. godine, kroz niški „Hipi“ prošlo je otprilike jedanest generacija mladih.

Film sadrži sekvence snimljene na nišavskom keju, u nekadašnjoj Hipi dolini, Tvrđavi i Narodnom pozorištu, a o svojoj mladosti, odrastanju i druženju u kultnoj niškoj gradskoj ulici govore nekadašnji disk-džokeji Bane Miljković i Miki Lazić, Nenad Cvetković, Dule Opović, Dragan Aranđelović Ara, Vladan Vanja Stanojević i drugi.

Ekipa filma “Hipi dolina” – producent, reditelj, glumci i učesnici

Za ovaj film scenario je napisao Vladimir Ristić, snimatelj je Bojan Jovanović, reditelj Boban Rajković, a producent Oliver Paunović. Ideju za film dao je poznati niški glumac Miroljub Riki Nedović.

Film “Ceo svet u jednoj dolini” prikazan je na Filmskim susretima 2017. godine i izazvao veliko interesovanje Nišlija.

Pogledajte ceo film:

[wonderplugin_video videotype=”mp4″ mp4=”/wp-content/uploads/2020/12/Hipi-Dolina-iPhone.mp4″ webm=”/wp-content/uploads/2020/12/Hipi-Dolina.webm” poster=”/wp-content/uploads/2020/12/hipi-dolina-1.jpg” lightbox=0 lightboxsize=1 lightboxwidth=960 lightboxheight=540 autoopen=0 autoopendelay=0 autoclose=0 lightboxtitle=”” lightboxgroup=”” lightboxshownavigation=0 showimage=”” lightboxoptions=”” videowidth=600 videoheight=400 keepaspectratio=1 autoplay=0 loop=0 videocss=”position:relative;display:block;background-color:#000;overflow:hidden;max-width:100%;margin:0 auto;” playbutton=”/wp-content/plugins/wonderplugin-video-embed/engine/playvideo-64-64-0.png”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. ime hipi doline je prvi nazvao Miomir Zdravkovic Mimi koji je zavrsio dve akademije u Beogradu, likovnu i primenjenu umetnost a kasnije se izdrzavao tako sto je prodavao vaze i cupove u raznim bojama a svaki je bio raritet. Umro je mlad a ziveo je u Pobedinoj.. Nase je drustvo prvo idladilo u Hipi dolinu tako smo bojkotovali kej dao kic mesto. Tolikoć. Ovoi sto se pojavljuju u filmu oni su tada bili klinci i periferni omladinci. Zato i neznaju ko je dao ime hipi dolini.

    1. Neće biti tako Ljubomir Petković. Pre svega, svi koji se pojavljujemo u filmu smo izmedju 1947. i 1953. godište, pa u vreme Hipi doline nismo bili klinci. Drugo, ime je definitivno dao Joza Rajković, raspitaj se malo. Mimi jeste bio deo te ekipe – Joza, Mimi, Mitrovica, Komi, ali u vreme početka okupljanja u Hipi Dolini, on je više vremena provodio u Beogradu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com