Hronika

In Memoriam: Iznenada preminuo profesor sociologije i osnivač niškog rok benda “Fantomi” Jovan Jovanović

Jovan Jovanović, profesor sociologije, dugogodišnji predsednik Samostalnog sindikata Elektronske industrije Niš, preminuo je iznenada 9.4. 2021. u 71. godini života.

Jovanović, inače potomak stare niške porodice, rodjen je u Požarevcu 1950. gde je njegov otac tada službovao. U Požarevcu je završio osnovnu školu, a nakom povratka u Niš, gimnaziju Stevan Sremac. Tokom gimnazijskih dana osnovao je niški rock band Fantomi po ugledu na tada aktuelne Bitlse. Jovanović je diplomirao na Odseku za Sociologiju, Filozofskog fakulteta u Nišu. Po završetku fakulteta počinje da se bavi intenzivno socijalnim pitanjima i istraživanjima i takodje predaje u par sredjih škola Niša kao profesor sociologije. Ubrzo zatim se uključuje u rad Samostalnog sindikata Elektornske industrije Niš u najtežim trenucima nekadašnjeg giganta kao predani borac za jednakost i sindikalna prava radnika. Jovanović se naročito se zalagao za rodnu ravnopravnost i svoju kćer u tom duhu vaspitavao koja je nastavila putem socioloških studija svog oca. Predvodnik je mnogih protesta i javnih skupova za prava radnika. Posle penzionisanja nastavlja jednako aktivno sa radom na polju socijalnih pitanja radnika.

Večiti zaljubljenik u rock muziku i literaturu, jedan je od graditelja čuvene niške Hipi doline.

Jovan je za sobom ostavio ćerku i suprugu.

Opelo u Hramu Vozdviždenja časnog krsta i sahrana na Novom groblju u Nišu održaće se u četvrtak 15.4.2021. u 13 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com