Društvo

Imperativ svih imperativa je reforma javnih preduzeća

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić koji će u narednom periodu biti zadužen i za koordinaciju i usmeravanje rada javnih preduzeća istakao je u Nišu da je cilj Vlade Srbije da se uspostavi bolja koordinacija između republičkih i gradskih javnih preduzeća. On je na sastanku sa direktorima svih javnih preduzeća u Nišu, čiji je osnivač, kako Grad Niš, tako i Republika Srbija, razgovarao o stvarnim problemima sa kojima se ona suočavaju kako bi se u narednom periodu preduzeli pravi koraci za prevazilaženje tih problema.

Krkobabić je istakao da se sva javna preduzeća moraju suočiti sa suštinskim reformama, poslovnim i finansijskim i da je cilj da sva ta preduzeća budu profitabilna, da se dalje razvijaju i da doprinose budžetu.

„Reforma javnih preduzeća je imperativ svih imperativa i restrukturiranje mora biti celovito-poslovno, finansijsko i „mentalno“. Dok ne promenimo način razmišljanja, teško da možemo da menjamo bilo šta drugo“, poručio je Krkobabić.

On je dodao da je jako bitno da preduzeća budu i društveno odgovorna i da se od njih očekuje da poboljšaju kvalitet svojih usluga i da bi tome doprinelo uvođenje varijabilne zarade na osnovu ostvarenih rezultata.

Varijabilna zarada je deo zarade koji je promenljiv i pod rizikom što znači da zaposleni može da dobije zaradu uvećanu za taj iznos, bez tog iznosa ili umanjenu za taj iznos što će zavisiti od radne uspešnosti njega kao zaposlenog, njegove organizacione jedinice, tima ili preduzeća u celini

Cilj ove Vlade je da se preduzeća stave na zdrave noge i dobro je što u ovom poslu, koji nije lak, imamo podršku zaposlenih i reprezentativnih sindikata, rekao je Krkobabić.

“Moramo da odvojim rad od nerada, da nagradimo ljude koji rade, to znači da će jedan deo zarade biti fiksni, a drugi deo promenljivi, koji će zavisiti isključivo od rezultata rada”, rekao je ministar bez portfelja.

Krkobabića su u Gradskoj kući primili članovi Gradskog veća Svetozar Aleksov i Igor Vojinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com