Društvo

Povratiti tri zadružna doma na Panteleju

Kako unaprediti održavanje objekata na području Gradske opštine Pantelej bila je tema sastanka ruvokodstva ove opštine i JP „Niš – stan“. Obnova zadružnih domova na ruralnom području je prioritet, jer od 12 zadružnih domova, tri nisu u vlasništvu opštine i u stečajnom su postupku.

GO Pantelej u saradnji sa JP Niš stanom održava objekte gradskih mesnih zajednica i stambenih zgrada, ali i zadružne domove koji su važni za opstanak sela, istaknuto je na sastanku rukovodstva opštine Pantelej i JP „Niš-stan.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da obnovimo zadružne domove, jer su važni za ostanak mladih na selu. Sa Niš stanom imamo ugovor o održavanju prostorija i prostorana Panteleju i, za sada, to funkcioniše dosta dobro, ali uvek može bolje“, kaže predsednik GO Pantelej, Bratimir Vasiljević.

Zadružni domovi su bili centar seoskih zbivanja. Imali su, najčešće, prostrane sale za kulturno-zabavni život, prostorije za mesne kancelarije, otkupne stanice, magacine, prodavnice, kafane, prve ambulante, pošte. Domovi su bili u vlasništvu zemljoradničkih zadruga, ali su njihovim gašenjem u selima, kao i propadanjem ostali bez brige o održavanju. Većina se sada održava, ali ona koja su u stečajnom postupku i dalje propadaju.

Od 12 zadružnih domova koliko se nalazi na teritoriji GO Pantelej, tri – u Gornjem Matejevcu, Knez selu i Kamenici nisu u vlasništvu opštine i u stečajnom su postupku. Jedan je privatizovan.

„Razgovarali smo sa rukovodstvom opštine kako možemo da obnovimo ove zadružne domove i stavvimo ih u funkciju, kako bi meštani mogli da ih koriste“, kaže direktor JP „Niš- stan“, Nenad Hafner.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com